Zöldségként is megállja a helyét.
Nálunk szinte alig ismert zöldségként ez a hüvelyes növény. Az Amerikából érkezett kerti bab és tűzbab jobban elterjedtek, miközben a lóbab termesztése Európában a 17. századtól visszaszorult. Utóbbit ma elsősorban fehérjedús takarmánynövényként ismerjük, pedig zöldségként is fogyasztható, ahogyan ezt az USA-ban vagy Kelet-Európában láthatjuk.
Az ablakpárkányon cserepekben nevelgetve már korábban szüretelhetjük ezt a zöldséget. Ráadásul így a növényeket kevésbé érinti a fekete levéltetű fertőzése is. A vetés február közepén történhet, két babmagot tegyünk 6-8 cm-es cserepekbe. Gyorsabban csíráznak, ha előzőleg 12 órán keresztül meleg vízbe áztatjuk őket. Amint megjelenik az első valódi levél, tovább nevelhetjük a növényeket hidegebb helyen, például egy fűtetlen üvegházban vagy a ház közelében egy védett helyen. A lóbab egészen 6 °C-ig fagytűrő, a hideg éjszakák ellen védő gyapjútakarással segíthetjük a növényeket. Így már júniusban szedhetjük a hüvelyeket.
A szabadföldbe közvetlenül márciustól vethetjük a borsót, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 2-3 °C-ot. Ebben az esetben június közepétől számíthatunk szüretre. A hüvelyek csak nagyon fiatalon élvezhetőek, ehetőek. A magokat frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk, szárítva további tartósítás nélkül is tárolhatók.