Megismered a nemes májvirágot?

Megismered a nemes májvirágot?

Bükkösök és tölgyerdők kora tavaszi, kék virága, háromkaréjú levelekkel.

A nemes májvirág (Hepatica nobilis)  a boglárkafélék családjába tartozó, apró, lágyszárú, évelő növény. Linné eredetileg a szellőrózsa nemzetség tagjaként, Anemone hepatica  tudományos néven írta le, de ma az eltérő kromoszómaszám ismeretében a tudósok többsége külön nemzetségbe sorolja. A magyar és a latin név is a levelek kiterített, májlebenyekre emlékeztető, háromkaréjú alakjából származik. A nemesség, a “nobilis” alighanem a gyönyörű kék virágszínnek köszönhető. A keresztény kultúra növényszimbolikájában Szűz Mária kék leple és a májvirág levelek Szentháromság-jelképe gyakran megjelenik a vallási témájú festményeken.

Lombfakadás előtt tündöklő kéken virágzik az erdőben

A nemes májvirág Magyarországon bükkösökben, gyertyános tölgyesekben, szurdokerdőkben él, kora tavasszal, a fák lombfakadása előtt tündöklő kéken virágzik. Ilyenkor alig vannak ép levelei, az előző éviek sokáig zöldek maradnak ugyan, de tavaszra az avar és a hó alatt elszáradnak. Az ezévi levelek pedig csak a virágzási idő végén kezdenek kifejlődni.

A virágok estére és rossz időben becsukódnak

A hosszú, szőrös kocsányon magányosan fejlődő virágok kétivarúak, nektárt nem termelnek, de a fehér porzók bőséges virágpora vonzza a hidegtűrő korai rovarokat. A virágok estére és rossz időben becsukódnak, védik az értékes ivarszerveiket, majd másnapra egy aprócskát nőve, a lepellevelek ismét nyitnak. Így az egyhetes virágnyílás végére egyre nagyobbak lesznek a virágok. A lepellevelek száma öt és tíz között változik, a színük általában kék, néha rózsaszín és fehér, parkokban sok a nemesített kertészeti változat.

Hangyakalácsos aszmagtermések

Csészelevelei nincsenek a májvirágnak, helyettük három szőrös, barnás árnyalatú szárlevél nyújt alsó védelmet, majd kiszélesedve és kizöldülve ezek is táplálják a növekvő terméseket. A fényes sötétzöld tőlevelek hosszú nyelűek, a fonákuk vöröses. A májvirág szőrös hangyakalácsos aszmagterméseit hangyák terjesztik. A magoncok csak évek múlva kezdenek virágzani, de cserébe kedvező körülmények között évszázadokat is túlélnek.

nemes majviragot megismered 02
Májvirág hét égszínkék lepellevele a fehér porzókkal

nemes majviragot megismered 03
Májvirág névadó tőlevele

nemes majviragot megismered 04
Májvirág tavalyi elszáradt tőlevele

nemes majviragot megismered 05
Májvirág naponta újra nyíló virága oldalnézetben

nemes majviragot megismered 06
Májvirág csészét helyettesítő szárlevél hármasa

nemes majviragot megismered 07
Nemes májvirág tavaszi szél borzolta nyolc lepellevéllel

nemes majviragot megismered 08
Májvirág elvirágzás után

nemes majviragot megismered 09
Májvirág éredő termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR