Mely növényeket kell télire becsomagolni (és mibe)?

Mely növényeket kell télire becsomagolni (és mibe)?

Védelem a fagy és a szél ellen.

Télen a növények nagy veszélynek vannak kitéve és nem csak a fagy miatt, de a hőmérséklet-ingadozás és a kiszáradás is komoly rizikót jelentenek. Éppen ezért érdemes őket plusz védelemmel ellátni, hogy túléljék a kemény, hideg hónapokat.

Noha mi nagyon örülünk a napsütéses téli napoknak, a növények számára ezek a legveszélyesebbek. Ilyenkor az örökzöldek több vizet párologtatnak, amit azonban a gyökerek a fagyott talaj miatt nem tudnak pótolni, ami kiszáradáshoz vezet. A kis cserépben lévő közeg még gyorsabban fagy át.

Mely növényeknek van szükségük téli védelemre?

Érzékeny gyümölcsfák: pl. kajszi, őszibarack, kivi, eperfa, frissen ültetett gyümölcsfák a fagyzugos területeken (védjük a fák törzsét pl. úgy, hogy fehérre meszeljük).

Rózsák: a bokros rózsák tövét földdel kell feltölteni, a magastörzsűeknél a koronát csomagoljuk be.

Örökzöld lombú fák nagy levéllel: például bambusz, babérmeggy.

Nedvességre érzékeny fűszernövények: pl. rozmaring, kakukkfű.

Nedvességre érzékeny évelők és fűfélék: pl. pampafű, pálmaliliom.

Szabadföldi téli zöldségek: pl. káposzta, madársaláta.

Cserepes növények: pl. kis gyümölcsfák, bokrok, szabadban nevelt fuksziák, dérbabér, puszpáng.

Milyen anyagokat használhatunk bebugyolálásra, szigetelésre?

Juta, len és pamutvászon: különféle, méretre vágható anyagok kaphatók a kereskedésekben, amelyekkel egyszerű betekerni a növényeket, de a régi lepedők, függönyök vagy krumpliszsákok is remekül használhatók. Ezek a lég- és vízáteresztő anyagok a széltől, fagytól védenek. Egyszerűen rá kell tenni a koronára az anyagot, majd alul összekötni egy madzaggal.

Kókuszból, kenderből, gyapjúból készült anyagok: ezek az anyagok min. 1 cm vastagok, ideálisak a fatörzsek vagy a cserepek körbetekeréséhez.

Nád- és bambuszszőnyeg: a kereskedelemben kapható anyagok ideális védelmet biztosítanak a törzseken. Több rétegbe csomagoljuk azt, így védik a kérget a téli napsütéstől, széltől, megakadályozzák a berepedezéseket. A korai hidegágyásokat is árnyékolhatjuk ezekkel a szőnyegekkel.

Kerti takarófólia: ezek a szintetikus anyagok átengedik a fényt, rugalmasak, ideálisak a koronák, rózsák, örökzöld fácskák bebugyolálásához.

Buborékfólia: a buborékfóliát nem szabad közvetlenül a növény köré tenni, mert nem engedi át a levegőt, ezért alatta nagy a rothadás veszélye. Viszont jó szigetelőanyag, érdemes a cserepeket körbetekerni vele.

Fenyőgallyak: az évelőket és a fásszárúak alapját egy réteg fenyőággal takarhatjuk, ez átengedi a csapadékot, elegendő levegőt és árnyékot biztosít. Januárban, amikor nagy a hideg, a karácsonyfa maradékát is hasznosíthatjuk így.

Lomb és szalma: a lehullott őszi leveleket egyszerűen hagyjuk az ágyásokban, természetes mulcsként takarják és védik a növényeket, a gyökereket és a talajt. A száraz lomb és a szalma a cserepes növények szigetelésére is használható. Ehhez a cserepeket állítsuk egy nagyobb edénybe, majd a réseket tömködjük ki avarral vagy szalmával. Ez védi a hőingadozásoktól a gyökérlabdát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?