Mi az a növényútlevél és mire való?

Mi az a növényútlevél és mire való?

A szállításhoz előírt hatósági címke.

Talán sokan felfigyeltek már arra, hogy egy cserepes növény vagy virághagyma vásárlásánál ’növényútlevél’ vagy ’plant passport’ feliratot látnak a tartón vagy más csatolt címkén.

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

novenyutlevel mire valo 02

A növényegészségügyi rendeletek tartalmazzák az „útlevélköteles” növények jegyzékét, továbbá meghatározzák azokat az ellenőrző vizsgálatokat és különleges előírásokat, amelyeket a növényútlevél kiállításához teljesíteni kell.

A növényegészségügyi alaprendeleten kívül külön rendelet foglalkozik a növényútlevél tartalmi és formai követelményeivel, valamint a növényútlevél kiadására történő felhatalmazás kritériumaival is. A 2019/2072/EU rendelet tartalmazza a vizsgálatköteles károsítók és a növényútlevél-köteles áruk listáját, valamint az ezek kiadására vonatkozó különleges előírásokat is.

A növényútlevél bizonyos áruk Európai Unión belüli szállításához előírt hatósági címke, mely a vonatkozó összes nö­vény­egészségügyi követelménynek való megfelelést tanúsítja.

novenyutlevel mire valo 03

Nagyon fontos, hogy kizárólag a növényegészségügyi követelményeknek való megfelelést igazolja, így a zárlati károsítóktól való mentességet és a jogszabályban meghatározott különleges előírások teljesülését. Ugyanakkor egyetlen más, az árura vonatkozó követelmény (pl. minőségi előírások), illetve egyéb, nem zárlati károsítóktól való mentesség igazolására sem alkalmazható. A növényútlevél nem közvetlenül a forgalmazáshoz, hanem a szállításhoz szükséges, hiszen ezek a károsítók a szállítás során terjedhetnek.

A rendelet értelmében minden ültetésre szánt növényhez szükséges növényútlevél, valamint a vizsgálatköteles nem zárlati ká­rosítókhoz kapcsolódó vetőmagokhoz és bizonyos növényi termékekhez is. Ültetésre szánt növény nemcsak a már elültetett növény lehet, hanem egy ri­zóma, cserepes növény vagy egy oltvány is.

Nem szükséges növényútlevél a vállalkozók telephelyein belül, illetve az azok közötti szállítás esetében, valamint a közvetlenül a végfelhasználó részére történő értékesítéshez, kivéve, ha ez távértékesítés keretén belül vagy védett zónába történik. Vagyis, ha személyes használatra vásároljuk a növényt (és nem mondjuk kertépítők vagyunk), akkor mi is végfelhasználók vagyunk.

A növényútlevél különálló címke, ami bármely hordozóra készülhet, feltéve, ha egyértelműen megkülönböztethető minden egyéb jelöléstől a hordozón. A növényútlevélnek könnyen láthatónak és jól olvashatónak kell lennie, a rajta szereplő információknak pedig megváltoztathatatlannak és tartósnak.

novenyutlevel mire valo 04

Hat fontos elemnek mindenképpen szerepelnie kell a növényútlevélen. A bal felső sarkában meg kell jelennie az EU zászlójának fekete-fehérben vagy színesben, a méretarány megtartásával. Ugyancsak kötelező elem a "Plant Passport" angol felirat, de aki szeretné, magyar nyelven is feltüntetheti a "Növényútlevél" kifejezést. Nem maradhat le a növényútlevélről a növény botanikai neve és az útlevelet kiadó vállalkozó nyilvántartási száma sem. Meg kell jelennie a növényútlevélen a nyomon követési kódnak is, amiből egyértelműen beazonosítható a tétel, azaz hogy azt ki kitől vette és kinek értékesítette tovább. Az utolsó kötelező elem a növény származási országa.

A növényútlevelet az illetékes hatóságok felügyeletével a felhatalmazott vállalkozók állítják ki, de csak azokhoz a növényekhez, növényi termékekhez, amelyekért felelősek. A minőségtanúsítási rendszerben előállított szaporító- és ültetvényanyagok esetében a Nébih által kiadott minősítő címke egyben növényútlevél is.

Az okmány kizárólag akkor állítható ki, ha a növények alapos vizsgálata kimutatta, hogy megfelelnek a növény­egészségügyi követelményeknek. Ezeket a vizsgálatokat a károsító szempontjából legészszerűbb időpontokban kell elvégezni, legalább vizuális szemlével. Amennyiben felmerül a károsító jelenlétének a gyanúja, hatósági mintavételre és laboratóriumi vizsgálatra van szükség, ezért a hatóságot értesíteni kell. Bizonyos esetekben ennek a vizsgálatnak nemcsak a növényre, hanem például a tárolótérre vagy a szállítóeszközökre is ki kell terjednie.

A részletes kritériumokat, esetleges kivételeket a 2019/827/EU rendelet tartalmazza.

A termelőnek legalább egy növényútlevelet kell adnia egy értékesítési egységhez. Amennyiben a kereskedő mégis szeretné lecserélni a sajátjára, megteheti, de két növényútlevél egy növényen nem lehet!

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR