Miért üreges az uborkám? Meg tudtam volna előzni?

Miért üreges az uborkám? Meg tudtam volna előzni?

Sokan szívesen készítenek a kertben termett uborkából finom savanyúságot. De időnként előfordul, hogy a termés feldolgozása során kellemetlen meglepetés ér bennünket: az uborkát félbevágva azt tapasztaljuk, hogy üreges a belseje.

Felmerül ilyenkor a kérdés: mi az oka ennek és meg lehetett volna valahogy előzni? Az alábbiakból kiderül!

uborka ureges 02

Mi az oka, ha üreges az uborka?

Az üreges termés, mint például az üreges uborka nem ritka jelenség. Bár elméletileg elfogyasztható, az íze sokszor kissé keserű és természetes, hogy kertészként ezt csalódásként éljük meg. Az üreges uborka, de gyakorlatilag bármilyen üreges termés annak a következménye, hogy a tápanyagok nem szívódtak fel, illetve nem raktározódtak el, nem képeztek plusz tartalékot. Felelős lehet továbbá a rendszertelen öntözés, illetve a nem kellően sikeres beporzás is.

Mindenekelőtt tehát a környezeti feltételekben keresendő az uborka üregességének az oka. A kertben termesztett uborka optimális fejlődéséhez elengedhetetlen a folyamatosan nyirkos környezet. Tartósan aszályos időjárás esetén, illetve ha valamilyen ok miatt nem volt alkalmunk rendszeresen öntözni a kertben, megtörténhet, hogy az uborkák üregessé válnak.

Ha a kerti talajban túl magas a nitrogén aránya, illetve alacsony a bórkoncentráció, ez szintén eredményezheti az uborka üregességét. Ha túl sok a nitrogén, a termés túl gyors ütemben növekszik, ami nem teszi lehetővé, hogy a belseje lépést tudjon tartani a külső réteg növekedésével. Csökkentsük a műtrágya mennyiségét, amellyel addig az uborkát kezeltük, hogy kivédjük a termés üregességét.

A nem megfelelő beporzás szintén előidézheti a problémát. Az üreges uborka gyakorlatilag egy üres magházat képez, ami a nem megfelelő beporzás következtében elmaradt magképződés következménye. Ezt a tünetet súlyosbíthatja a termésfejlődést befolyásoló környezeti körülmények gyors ingadozása, például a forró, száraz időjárás, illetve az ezzel párosuló rendszertelen öntözés. A kánikulai időjárás csökkenti a pollenek életképességét, a virágok részben megperzselődhetnek, ezek pedig olyan tényezők a beporzás idején – a beporzó rovarok általi nem megfelelő pollenátvitel és az elégtelen pollenforrások mellett –, amelyek nagy eséllyel az üregesség kialakulásához vezetnek.

uborka ureges 03

Konklúzió az üreges uborkával kapcsolatban

A genetika szintén szerepet játszik az uborka üregességében. Egyes fajták ugyanis kevésbé hajlamosak az üregességre, mint mások, így a legjobb, amit tehetünk, hogy még a termesztés megkezdése előtt tájékozódunk a kiválasztott fajtával kapcsolatban: mindenképpen olvassuk el a vetőmag tasakján található információkat, illetve tanulmányozzuk át a vetőmag-katalógusok részletesebb leírását is. Az is nagyon fontos, hogy az uborka ültetése és gondozása során kövessük az általános szabályokat. Ide tartozik például az ajánlott ültetési távolság betartása, illetve a helyes öntözési rend kialakítása.

Végezetül, ha savanyúságot készítünk és azt vesszük észre, hogy az uborkáink üregesek, az is okozhatta ezt, hogy a termés betakarítása és a tartósítás megkezdése előtt túl hosszú idő telt el. Ha csak egy lehetőségünk van rá, az uborkát 24 órán belül dolgozzuk fel, vagy tartsuk a hűtőben, amíg időt nem tudunk rá szakítani, hogy elkészítsük savanyúságnak. Ha tudni szeretnénk, melyik uborka üreges, nem kell mást tennünk, mint megfigyelni, melyek azok, amelyek a tisztítás során nem merülnek el, hanem lebegnek a víz felszínén.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?