Milyen növényeket ültessünk a fenyőfa alá?

Milyen növényeket ültessünk a fenyőfa alá?

Pozsgás, de rózsa is jöhet.

A fenyő alatti terület a kert problémásabb részeihez tartozik. A fa alá nem túl sok fény jut, viszont a talaj savas kémhatású a sok lehulló fenyőtűtől. A ciprusok, valódi fenyőfélék, lucfenyők, tiszafák alatt és környékükön is árnyékos, száraz és savanyú talajjal rendelkező területekre kell növényeket találnunk. A valódi fenyők mélyen gyökereznek, nem versengenek a közegért. A ciprusok, a hemlokfenyők és a lucfenyő azonban sekélyen gyökerezik, ezért a talajért is harc alakulhat ki az aljnövényekkel.

fenyofa ala milyen novenyeket 09

A savanyú talaj miatt ideális lehet ez a terület az hangaféléknek, de az erdei növények közül is könnyen gondozható a gólyaorr, a gyepes sédbúza, a tavaszi luzula, a lecsüngő sás és természetesen a páfrányok, amennyiben humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajjal rendelkezünk.

fenyofa ala milyen novenyeket 05

A népszerű, sokak által kedvelt növények közül a madárbirs, a cserjés pimpó (narancsos vagy fehér színben is kapható), a kerti gyöngyvessző, a zanót (fehérben és pirosban is elérhető) ajánlható, ezeket szárazabb talajokba is ültethetjük. A robusztus ’Bonica’ rózsa nyártól őszig hozza virágait.

fenyofa ala milyen novenyeket 02

A virágos növények közül a sisakvirág és a pilláslevelű bőrlevél ajánlható. A sisakvirág szeptember-októberben virít, a bőrlevél március-áprilisban virágzik, lilásrózsaszín szirmokat bont, viszont nem örökzöld.

fenyofa ala milyen novenyeket 04

Az alacsonyabb cserjék általában jobban megbirkóznak a tűlevelűek alatti körülményekkel. Ide tartozik például a piros bogyókkal díszítő magyal és a kúszó fajdbogyó, a klasszikus, gazdagon virágzó rododendronok, vagy a fehér virágokkal és kék bogyókkal dekoráló törpe bangita.

fenyofa ala milyen novenyeket 07

Az erdei évelőkhöz, fűfélékhez tartozó fajok közül is akad olyan, amelyiket a fenyők alá ültethetünk. Jó választás lehet a gömbformájú medveszőrcsenkesz, a klasszikus páfrányfélék vagy a gyepes sédbúza, ami télálló és a fenyők alatt akár 1,2 méter magasra is megnőhet.

fenyofa ala milyen novenyeket 03

Szukkulens, pozsgás növények is kerülhetnek a fenyőfák alá, például a varjúháj- vagy kövirózsafélék. A legalkalmasabbak számukra azok a helyek, ahol süt a nap, legalább részben kapnak némi napfényt a növények. Minél naposabb a terület, annál hamarabb virágot hoznak.

fenyofa ala milyen novenyeket 08

fenyofa ala milyen novenyeket 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR