Mit vethetünk, ültethetünk nyár közepén a kiürülő zöldségeskertbe?

Mit vethetünk, ültethetünk nyár közepén a kiürülő zöldségeskertbe?

Saláták a fagyokig.

Július végére-augusztusra megérik a cukkini, az uborka, a friss saláta, a bab, a zöldborsó, a brokkoli…. bőszen szüreteljük a zöldségeket. Noha a sorok már ritkulnak a veteményesben, egyre több az üres hely, a munkáknak még koránt sincs vége. Ilyenkor új lendületet kaphatunk, újra vethetünk és ültethetünk.

nyar kozepen zoldsegeskertbe 02

Ne maradjanak üresen a helyek! Bár a nyár a végéhez közeledik, a szezonnak még nincs vége, ideális időszak jön a késői zöldségek vetéséhez, ezek a növények gyorsan csíráznak, ilyenkor a talaj is meleg, a nap még bőven süti a kertet.

nyar kozepen zoldsegeskertbe 03

A saláták mellett a sárgarépa és a korai burgonya is üres helyet hagy maga után az ágyásban. A hátrahagyott finom, apró morzsás talajba kerülhet például színes őszi saláta, radicchio, endívia, lollo rosso, ezeket az első fagyokig szedegethetjük.

nyar kozepen zoldsegeskertbe 04

Mivel a nappalok egyre rövidebbek lesznek, minimális a veszélye annak, hogy a saláták túl korán kezdjenek virágozni, felmagozzanak. Mindenesetre fontos, hogy kései fajtákat termesszünk, amelyeket különösen az őszi és téli kultúrákhoz ajánlanak.

Januárig az egyik legtartósabb téli salátaféle, a madársaláta is szüretelhető, ehhez szeptember közepéig kell elvetni a levélzöldségmagokat. Válasszunk lisztharmattal szemben rezisztens és a fagytűrő fajtákat.

nyar kozepen zoldsegeskertbe 05

A retek szezonjának sincs még vége, sőt a kerekrépa is vethető őszi kultúrában szeptember végéig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR