A hagyma termesztése növénytársításban – de mely növények kedvelik?

A hagyma termesztése növénytársításban – de mely növények kedvelik?

Válasszunk meg tudatosan a hagyma társnövényeit!

A konyhakerti növénytársítás az egyik legegyszerűbb módja a biogazdálkodás megvalósításának, hiszen ez a jól bevált gyakorlat számos előnnyel jár. Többek között elősegíti a növénytársításba bevont növények egészséges, zavartalan fejlődését. Ezt azt jelenti, hogy egyszerűen azáltal, hogy bizonyos növényeket egymás mellett, egymás közelében termesztünk, természetes módon teszünk a különböző rovarkártevők sikeres elriasztásáért, biztosítva ezzel az adott növények gyorsabb, erőteljesebb növekedését. A hagymafélék különösen alkalmasak a növénytársításban történő termesztésre, mivel sikeresen távol tartanak a veteményestől egy sor gyakori kártevőt. Az alábbiakban erről írunk részletesebben, aki kíváncsi rá, hasznos tippekkel, tanácsokkal gazdagodhat.

Mit ültessünk a hagyma mellé társnövénynek?

A tapasztalat azt mutatja, hogy közel s távol a káposztafélék a hagyma legideálisabb társnövényei, többek között az alábbiak:

  • brokkoli
  • fejes káposzta
  • kelbimbó
  • kelkáposzta

Ennek oka, hogy a hagymafélék természetes módon elűzik a káposztafélék családjába tartozó növényeket kedvelő kártevőket. Ezek közé sorolható például a káposztalepke, az U betűs aranybagoly, illetve a kis káposztalégy.

hagyma tarsnovenyei 02

A hagymafélék eredményesen elriasztják továbbá a levéltetveket, a japán cserebogarat, de még a nyulakat is. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azokat a növényeket érdemes a hagyma közelébe ültetnünk, amelyek a felsoroltaknak egyébként gyakran áldozatul eshetnek.

A káposztaféléken kívül a hagyma további bevált társnövényei a következők:

  • paprika
  • paradicsom
  • saláta
  • szamóca

hagyma tarsnovenyei 03

Kerüld el: előnytelen társnövények a hagyma mellé

Bár a hagyma számos konyhakerti növény esetén ideális társnövény, léteznek olyan növények is, amelyeket célszerű minél távolabb termesztenünk tőle elsősorban a kémiai összeférhetetlenség, illetve a nemkívánatos ízátvétel miatt.

A hagyma közelsége kedvezőtlenül hat többek között a borsóra és a babra. Ugyanez igaz a zsályára és a spárgára is.

Nem szerencsés továbbá két különböző hagymafélét egymás szomszédságába ültetnünk. A hagymafélék gyakori kártevője, a hagymalégy ugyanis könnyen átvándorol egyik növényről a környező többire, főleg, ha egymáshoz túl közel ültetjük azokat. A hagymalégy kedvelt célpontjai például a fokhagyma, a póréhagyma és a mogyoróhagyma. Hogy a hagymalegyek dolgát megnehezítsük, ezeket a lehető legtávolabb ültessük a vörös- és lilahagymától.

A legjobb gyakorlat, ha a különböző hagymaféléket a veteményes több pontján szétültetve termesztjük, hogy ezzel megelőzzük a hagymalégy tömeges elterjedését, valamint azért, hogy a veteményes lehető legtöbb növényének kedvezzünk a jelenlétükkel, közelségükkel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR