Nagyezerjófű: egyetlen szikrától lángra kaphat

Nagyezerjófű: egyetlen szikrától lángra kaphat

Az erősen gyúlékony növény ráadásul égető bőrgyulladást is okoz, úgyhogy csodáljuk meg inkább távolról.

A nagyezerjófű vagy újabb magyar kettősnevén kőrislevelű nagyezerjófű (Dictamnus albus)  a rutafélék családjának egyetlen honos faja, a száraz meleg, napsütötte erdei tisztások és gyepek növénye. A tudományos nemzetségnév a Kréta szigeti származására, a fajnév a lila csíkos szirmok fehér alapszínére, vagy más magyarázat szerint a gyöktörzs fehérségére utal. Az utóbbit nem merem ellenőrizni, mert védett faj. A lágyszárú növény akár méteresre is megnő, nagyon látványosan, hosszú fürtben a csúcson virágzik. A valóban a kőrisekre hasonlító levelei páratlanul szárnyasan összetettek, az illóolajtartóktól áttetszően pontozottak. Szára, virágzata, termése is vöröses színű mirigyszőröktől ragadós.

Vajon a "csipkebokor" valójában ezerjófű volt?

A Közel-Keleten is honos növény az egyik esélyes a Bibliában szereplő égő csipkebokor szerepére, mert olyan magas az illóolaj tartalma, és szélcsendes hőség-napokon olyan olajpára-felhő veszi körül, hogy akár magától is meggyulladhat, de mindenképpen egyetlen szikrától is lángra kap. Az ellobbanó olaj olyan sebesen ég, hogy a növénynek nem lesz semmi baja, ahogy ez a bibliai történetben is áll. A szerepre azonban más helybéli növények is jó eséllyel pályáznak, a nagyezerjófű hibapontja, hogy nem tüskés vagy tövises, ami az ókori szövegben még bizonyos, és a csipkebokorra való magyar fordítást indokolta.

Ne nyúljunk hozzá, mert...

Az egész növény citromillatú, különösen, ha dörzsölgetjük a leveleit. De ne tegyük, mert minden részének puszta érintése is fototoxikus hatású, az erre érzékeny bőrűeknél bőrgyulladást, fájdalmas hólyagokat okozhat. Azaz, ha nem is nagyezerjófű égett Mózes szeme láttára, minket nagy valószínűséggel megégetnek a növény olajai, ha érintésük után napfény éri a bőrünket. A növény egyéb részei is mérgezőek, így évszázadokon át gyógynövényként is használták különféle bajokra. Mi azonban a növény emberre veszélyessége és természetvédelmi veszélyeztetettsége miatt se kísérletezzünk sem a gyújtogatásával, sem az illatos felszín simogatásával! Csak csodáljuk a szépségét!

nagyezerjofu 02
Nagyezerjófű habitusa fölülnézetben

nagyezerjofu 03
Nagyezerjófű páratlanul szárnyalt ’kőrislevelei’

nagyezerjofu 04
Nagyezerjófű arasznyi virágzata

nagyezerjofu 05
Nagyezerjófű gyönyörű virágai közelről

nagyezerjofu 06
Nagyezerjófű öthasábú toktermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR