Nagyvilág vagy kiskert – járnak-e gyerekek a kertben a 21. században?

Nagyvilág vagy kiskert – járnak-e gyerekek a kertben a 21. században?

Visszavonhatatlanul megindult a tavaszi zöldellés a természet minden részében, rügyeznek a fák, éledeznek a bogarak, tavaszi zsongás van az emberek hangulatában is. Szobánk ablakán kitekintve ellenállhatatlan vágy támad bennünk a szabadban való tevékenykedésre, érezni akarjuk a friss levegő nyújtotta örömöket. De vajon így van ez a gyermekeinkkel is?

Napjainkban a kiskert helyett a nagyvilág csábítja a fiatalságot. Az okostelefonok, az internethez kapcsolható készülékek elérhetővé tették a világban felhalmozott ismeretek teljes tárházát, a szórakozás minden fajtája rendelkezésükre áll egy kattintással. Lehet-e versenyezni ezzel a sok-sok tartalommal, kivihetjük-e gyermekeinket a bimbódzó kertjeinkbe?

Természetesen erre a kérdésre csak az igen lehet a megfelelő válasz! Össze kell kötni a két dolgot, mutassuk meg a neten számukra milyen csodák vannak kertjeinkben. Sokféle lehetőséget találunk az interneten, amivel felkelthetjük a kíváncsiságot akár egy kislányban vagy egy kisfiúban a természet felé.

Kislányok számára érdekes és vonzó lehet a kerti gyógynövényeink bemutatása, megismertetni velük illatukat, hatásukat, sokszor csodaszép virágukat. Szinte minden kertben megtalálható például a citromfű, a levendula, a kamilla, a körömvirág, a cickafark és még sok más érdekes és hasznos gyógynövény. Ezeknek a leírása, fényképe megtalálható a neten. Keressük meg együtt a gyermekkel ezeket az oldalakat, majd magukat a növényeket a kertünkben! Készíthetünk közösen akár gyógyteát, akár kenőcsöt, biztosak lehetünk benne, hogy a kislánynak nagy élmény lesz a közös tevékenység és legközelebb már ő javasolja a kertben való bóklászást.

Főleg téli időszakban örvend nagy népszerűségnek a teázás. Télen is szedhető a tyúkhúr, főleg főleg erdőszéleken, gyepekben, parkokban található. Ha mégsem jutnánk gyógynövényhez természetes úton, fellapozhatunk akár egy akciós újságot és indulhatunk az üzletbe beszerző körútra.

A fiúkat más módon is kicsábíthatjuk a természetbe, számukra sokkal izgalmasabb egy kis kerti lakó megfigyelése. A madarak téli etetése után tavasszal a kerti madáritatók karbantartásában segédkezhetnek a fiatalok, közben megismerhetik a madarak változatos világát, viselkedésük érdekességeit. Ezekről is bőven találhatunk leírást a neten, sokszor mi magunk is új ismeretet szerezhetünk kertünk lakóiról. Egy kis rozsdafarkú felbukkanása környezetünkben pompás alkalom a madártani ismeretek bővítésére. Ez a pici kertlakó nem idegenkedik az emberektől, sokszor karnyújtásnyira megközelít bennünket. Megkereshetjük a gyermekkel együtt a neten mi a különbség a csúszka és a fakusz között, gyűjtessük ki a nálunk felbukkanó madarak képét.

A madarak megfigyelése nagyon kellemes időtöltés, összeszámolni a sokféle picinyke látogatót, megfigyelni repkedésüket sokáig le tudja foglalni a gyermeket is. Az énekesmadarak trillázásának felismerése, megkülönböztetése sok boldog percet okozhat az egész család számára. Akár versenyt is hirdethetünk a madarak meghatározásában.

Összekötve az okostelefont a természettel megnyitjuk a kertben lévő érdekességek felé az utat, hasznossá tehetjük a gépek előtt eltöltött időt. Mindeközben fontos lenne oktatni a kertészkedésről már általános iskolában.

Minden fiút biztosan elcsábít a számítógép elől egy erdei sikló megjelenése a kertben! Sokszor csak fűnyírás közben kerül elénk. Mivel ártalmatlan és védett állat, vigyázzunk rá, próbáljuk elkerülni a sérülését. Az erdei sikló akár másfél méter is lehet, de általában a kiskertekben kisebb méretűeket találhatunk. Az erdei sikló oldala és háta zöldesbarna, hasa világosabb: sárgás vagy fehér színű, néha szürke. Márciusban a siklók is felébrednek téli álmukból, most kezdődik náluk a fészek keresés és a tojásrakás ideje. Először megrémülünk és kígyót kiáltunk… ilyenkor a sikló jobban megijed, mint mi. Az emberre ártalmatlan, de azért óvatosan közeledjünk hozzá! Az interneten megtalálhatunk minden adatot, érdekességet erről az ártalmatlan teremtményről is. Nagyon lelkesítő a fiatal számára, ha hagyjuk, hogy ő kutassa fel ezeket az adatokat és ő mesélhesse el nekünk.

Nem tiltani kell a gyermekeket ezektől a ma már mindennapos eszközöktől, meg kell tanítani őket az értelmes, hasznos felhasználásukra. Mutassuk meg számukra azt a sok értéket, amit megtalálhatnak a neten!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR