Nagyvirágú bükköny, fehér vagy szennyes vitorlákkal

Nagyvirágú bükköny, fehér vagy szennyes vitorlákkal

Sovány talajok gazdag takarmánya a pillangós virágú, mindenhol megélő növény.

Miért bükköny a neve?

A nagyvirágú bükköny (Vicia grandiflora) a pillangósvirágúak családjába tartozó, térdmagasságú, egyéves vagy egyszer áttelelő, lágyszárú növény. A “Vicia” tudományos nemzetségnév az ókor óta az ilyen hüvelyes termésű ehető vagy takarmányozható pillangósok neve. A magyar bükköny szó ebből, illetve a keményebben hangzó német Wicke változatból módosult, ahogy wagnerből bognár, Valentinból Bálint lett. A Bükk hegységhez vagy a bükkfához nincs köze a névnek. A “grandiflora” nagyvirágút jelent, ami jelen esetben csak 25-30 mm, azaz hüvelyknyi hosszúságú. Csak a természetben élő bükkönyökhöz képest nagy a virága.

Nagyobbra nő, mint a szára bírja

A nagyvirágú bükköny szára a növény termetéhez képest vékony, és bár üregesség és bordásság szilárdítja, arasznyi magasság fölött már szeret a szomszédokra támaszkodva magasodni a napfény felé. A levelek szárnyasan összetettek, három-hét levélkepárból állnak, a levélgerinc elágazó kacsban végződik. A levél tövénél a pálhákon vöröslő vagy feketés mirigyfolt van, ezek a virágon kívüli nektáriumok, mézfejtők. A levélkék mérete és alakja nagyon változatos, alfajonként jellemzően eltérő, többnyire szálkahegyben végződnek. A virágok többnyire párosával állnak a levelek hónaljában, a szirmok halványsárgák, szennyesfehérek, a kopasz vitorla gyakran lila futtatású. A csésze forrt, a hegyes egyenes fogak egyformák, a csésze csövénél rövidebbek. A hüvelytermés kopasz vagy kezdetben pelyhes, de később lekopaszodik.

Sovány talajon is jó tápláló takarmány

A nagyvirágú bükköny eurázsiai faj, nálunk üde és száraz rétek, szántóföldek, parlagok növénye. Sovány talajokon is szépen fejlődik, mert mint a legtöbb rokona, baktériumok segítségével a levegő nitrogénjét is fel tudja használni. A háziállatok és a vadon élő növényevők számára is értékes takarmány, de a pillangósokra jellemző mérgek miatt a nem-kérődzők számára csak nagyon mértékletesen fogyasztható.

nagyviragu bukkony 02
Nagyvirágú bükköny bordás szára és a nektáriumok

nagyviragu bukkony 03
Nagyvirágú bükköny hajtáscsúcsa

nagyviragu bukkony 04
Nagyvirágú bükköny levele az elágazó kaccsal

nagyviragu bukkony 05
Nagyvirágú bükköny összetett levelének fonáka

nagyviragu bukkony 06
Nagyvirágú bükköny párosan álló virágai

nagyviragu bukkony 07
Nagyvirágú bükköny pillangós virága

nagyviragu bukkony 08
Nagyvirágú bükköny csészéje és a mézfejtő

nagyviragu bukkony 09
Nagyvirágú bükköny kopasz vitorlája

nagyviragu bukkony 10
Nagyvirágú bükköny 'szennyes' vitorlája

nagyviragu bukkony 11
Nagyvirágú bükköny hüvelytermése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR