Napirendre került a fúrt kutak létesítésének könnyítése, de szerencsére nem ment át a módosítás

Napirendre került a fúrt kutak létesítésének könnyítése, de szerencsére nem ment át a módosítás

Hosszú távban gondolkodjunk!

Sebtében jelent meg a parlament.hu-n az a módosító javaslat, amely szerint a háztartási vízigényt kiszolgáló kutakra nem lenne szükséges lefolytatni az engedélyezési eljárást abban az esetben, ha vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területen hoznák létre, a kút talpmélysége 50 méternél kevesebb lenne és nem érné el az első vízzáró réteget.

A szakemberek döbbenten álltak az előzetes konzultáció és tárgyalások nélkül, a vízügyi irányelvekkel ellentétes lehetőségeket tartalmazó módosítások benyújtása előtt. Ez az új törvény sürgősségi eljárásban törölte volna el a magánkutak kötelező engedélyeztetését és gyakorlatilag megtiltotta volna a hatóságoknak azok ellenőrzését is. A jogszabály-módosítást a zárószavazás előtti napon csempészték bele a vármegyék megnevezéseit rendező törvényjavaslatba.

furt kutak letesitese torveny 02

A 2022. július 19-én megszavazott törvénymódosítási javaslatcsomagban azonban már szerencsére nem szerepelnek a fentieket tartalmazó pontok a vízgazdálkodási törvény módosításával kapcsolatban.

Az új szabályozás lehetővé tette volna, hogy jelentős adminisztrációs teher nélkül lehessen bizonyos területeken háztartási vízigényt kiszolgáló kutakat létesíteni, viszont egy, a mostanihoz hasonló kezdeményezést az Alkotmánybíróság már korábban elutasított.

A tervezett módosítás szerint meghatározásra kerültek volna a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területek, amelyeken sokkal könnyebben, különösebb előírások, engedély és ellenőrzések nélkül lehetett volna kutat fúrni. Az engedély nélküli kútlétesítést lehetővé tevő törvény ellen a WWF Magyarország nyilvánosan tiltakozott.

A WWF Magyarország közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban, amelyben a hosszú távú tervezést hangsúlyozzák. Ebből idézünk:

"A szakszerűtlenül létesített kutak jelentős veszélyt jelentenek a felszín alatti vizek minőségére is. Talán elsőre népszerű bürokráciacsökkentésnek, pénztárcakímélő intézkedésnek tűnhet a kutak engedélyeztetésének eltörlése, csakhogy elég egyetlen felelőtlen kúthasználó és máris kész a baj: a kutakba bekerülő szennyezőanyagok több ezer ember ivóvízbázisát tehetik tönkre.

A modern hidrogeológia összefüggő felszíni és felszín alatti vízrendszerekben gondolkodik, nem pedig szeparált vízrétegekben. Már most is tapasztalható, hogy a talajvízből származó szennyezések egyre mélyebb vízrétegekbe jutnak le."

Az üzenet egyértelmű: hosszú távon gondolkodva nem megoldás az, ha még több kutat lehet majd még gyorsabban létesíteni.

A módosító javaslat indoklása szerint többek között azért lett volna szükség erre a változtatásra, mert "az ukrajnai háború okozta élelmiszerválságban felértékelődik a ház körül termesztett növények szerepe, melyek gondozása nemcsak a hiányt csökkenti, de ármérséklő szerepe is van. A Magyarországon is érezhető klímaváltozásra tekintettel a hatékony és gazdaságos növénytermelés ugyanakkor egyre inkább csak öntözéssel lehetséges, melyhez egyre mellőzhetetlenebb a helyben fúrt kút."

Nem helytálló az a magyarázat sem, hogy a kutak a szegény települések ivóvízellátását javítanák, hazánkban ugyanis szinte sehol sem iható a fúrt kutak vize, súlyos népegészségügyi kockázatot jelentenek.

Kétségtelen, hogy aszály és vízhiány van, de éppen ezért az egyetlen felelős magatartás csak a hosszú távú, szakmai alapokra helyezett stratégia követése lehet. A felelőtlen rendeletek az apadó vízkészleteink ellenőrizetlen, pazarló használatát ösztönözhetik, továbbá veszélyeztetik ivóvízbázisaink minőségét.

Ahelyett, hogy a vízkivételt ösztönözzük és a vízelvezetést finanszírozzuk, most mindenekelőtt a vízmegtartó megoldásokat kellene támogatni és az illegális kutakat felszámolni. A hirtelen lezúduló csapadék beszivárogtatása a talajba és a felszín alá ma már létkérdés. Ez a kedvezőtlen adottságú szántók füves területté alakításával, illetve talajkímélő gazdálkodással lenne elérhető. Hasonlóan fontos lenne haladéktalanul hozzákezdeni az összeomlás szélén álló víziközmű-hálózatok korszerűsítéséhez, illetve továbbfejlesztéséhez, hogy a közművesítetlen szegregátumokba is eljusson a vezetékes víz” – javasolja a WWF.

Forrás: WWF Magyarország | Ivóvízkészleteket veszélyeztethet a vármegyék elnevezéséről szóló törvény

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR