Nevelgessünk zöldséget az ablakpárkányon

Nevelgessünk zöldséget az ablakpárkányon

Kertészkedés a lakásban.

Ha nincs kertünk vagy kevés a helyünk a teraszon, akkor a lakásban vagy egy balkonládában is termeszthetünk zöldséget. Akár télen is szedegethetünk a friss levelekből!

Adunk ehhez néhány ötletet:

Zöldhagyma

Tegyük a levágott gyökérrészt egy vízzel teli üvegbe és állítsuk az ablakpárkányra, ahol gazdagon kapja a fényt nappal. 3 naponta cseréljük a vizet és szedjük le az elszáradt részeket. Hamarosan új hajtásoknak örülhetünk.

ablakparkanyon nevelgessunk 02

Salátafélék

A különböző salátafajok és fajták, mint a római saláta vagy a jégsaláta gond nélkül szaporíthatók. Egyszerűen tegyük a tönköt egy vízzel teli üvegbe és állítsuk világos, meleg helyre. 2-3 naponta cseréljük a vizet. Kb. egy hét múlva leszedegethetjük az első zsenge leveleket.

ablakparkanyon nevelgessunk 03

Gyömbér

Amennyiben sokáig nem használjuk fel a gyömbérgyökeret, észrevehetjük, hogy kicsírázik. Ezeket a kis hajtásokat letörhetjük és elültethetjük egy cserépbe. Rendszeresen öntözzük, hamarosan hajtást és leveleket hoz. Néhány hónap múlva elhalnak a levelek, ez a szüret ideje. Egyszerűen ássuk ki a gyömbért a földből.

ablakparkanyon nevelgessunk 04

Burgonya

A krumpli is kicsírázik, ha sokáig nem nyúlunk hozzá. Vágjuk fel a gumót és kb. 1 cm vastag szeletekre úgy, hogy mindegyik szeleten 2 szem (rügy) maradjon.

Szárítsuk ki a darabkákat levegős helyen. Két nap száradás után ültessük el egy cserépbe (legalább 10 literesbe), nedves földbe. A burgonya tápanyagban gazdag talajt kíván, ezért optimális, ha egy kevés komposzttal keverjük a földet. A fejlődő növénykéket rendszeresen öntözzük. Néhány hét után elsárgulnak, majd elhalnak a hajtások, eljött a szüret ideje. Először csak egy gumót szedjünk ki a földből, ha a héja kemény és nem tudjuk az ujjunkkal ledörzsölni, akkor a többi gumót is felszedhetjük.

ablakparkanyon nevelgessunk 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR