Termessz fokhagymazöldet cserépben!

Termessz fokhagymazöldet cserépben!

Akár egész éven át.

A beltérben cserépben, virágládában termesztett fokhagyma fiatal, zsenge zöldje a zöldhagymához hasonlóan fogyasztható. Akár az év mind a 12 hónapjában elláthatjuk magunkat a finom levelekből: adhatjuk többek között salátákhoz, levesekhez, de tehetjük szendvicsbe is.

A fokhagyma föld feletti része egészséges, étvágygerjesztő zöldféle, amely az újhagymáéhoz hasonló enyhe, édes-fokhagymás ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható. Íme néhány hasznos tipp a termesztéséhez!

fokhagyma zoldje cserepben 02
Antanas Kaziliūnas, Edsel Little, 5maggie mae

Milyen a fokhagyma zöldje?

A fokhagyma zsenge hajtásait, a fiatal leveleket még a hagymatest kifejlődése előtt levágva ugyanúgy elfogyaszthatjuk, mint az újhagyma leveleit.

A hagymatest kifejlődése után is fogyasztható a fokhagyma zöldje?

Rendszerint nem. Különbséget teszünk a fiatal növény friss, zsenge levelei, valamint a már kifejlett hagymatesttel rendelkező növény vastagabb, keményebb levelei között, amelyek közepén sokszor a virágszál is megjelenik. Ez utóbbi esetben, a vegetatív időszak vége felé a növény zöld részei már nem ízletesek, a lomb közel áll a sárguláshoz, a szár az elszáradáshoz.

Mikor ültessünk fokhagymát, ha zöldet szeretnénk szedni?

Ha cserépben szeretnénk fokhagymát a zöldjéért termeszteni, nincs szigorúan behatárolt ültetési idő. Mivel cserépben, jellemzően beltérben történik a termesztés, ez tarthat egész éven át, tavasztól őszig, sőt bizonyos feltételek teljesülése esetén akár télen is.

A cserép kiválasztása

A cserép ideális esetben 15-20 cm mély, és tetszés szerinti széles, a lényeg, hogy az alján legyen vízelvezető nyílás. A fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra dugjuk le. A szokásosnál sűrűbben történő ültetésnek nincs akadálya, hiszen a növénynek a zöldjét fogjuk betakarítani.

Ültetés

Könnyen elültethetjük a kamrában már meglévő fokhagyma gerezdjeit beltérben, de akár kültéren történő termesztés céljára is. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében érdemes kertészetből vagy gazdaboltból kifejezetten dughagymának való fokhagymát beszereznünk. Az ültetést megelőző napokban a fokhagymafejeket szedjük szét gerezdekre.

A cserepet töltsük fel bolti ültetőkeverékkel. A fokhagymagerezdeket 3-6 cm mélyre dugjuk le úgy, hogy a gyökeres felük lefelé, a hegyesebb végük pedig felfelé nézzen. Lazán fedjük földdel.

fokhagyma zoldje cserepben 03
willholmes

Az elültetett fokhagyma gondozása

Fényigény

A cserepet déli vagy nyugati tájolású ablak közelében helyezzük el, hogy a növényt naponta legalább 4 órányi közvetlen napfény érje. A növény fejlődését szükség szerint mesterséges fényforrásokkal segíthetjük elő.

Öntözés

Az öntözés mértéke attól függ, hogy mennyi napfényt kap a növény. Rendszeres öntözéssel biztosítsuk, hogy a talaj ne száradjon ki. Bőséges napfény esetén gyakrabban kell öntöznünk, mivel a cserép földje hamarabb kiszáradhat.

Tápanyagellátás

A vegetatív időszakban, a meleg hónapokban havonta kétszer általános tápoldat alkalmazásával biztosíthatjuk a zöld megfelelő növekedését. Szintén előnyös, ha a cserép földjére vékonyan tápanyagokban gazdag komposztot terítünk szét.

Kártevők

A fokhagymát sok esetben a különböző repülő és mászó rovarkártevők elriasztására ültetik a konyhakertekben. De ha beltérben, cserépben neveljük a zöldjéért, előfordulhat, hogy megtalálják az olyan gyakori kártevők, mint a levéltetvek vagy a tripszek.

A fokhagyma zöldjének betakarítása

A gerezdek elültetése után 1-2 héten belül megjelennek az első zöld hajtások. A zöldet akkor kezdjük el szedni, amikor már sűrű és elérte a kb. 20 cm-es magasságot. A zöldet tiszta ollóval vagy késsel vágjuk le, ügyelve arra, hogy a talaj szintje felett 2-3 cm-t hagyjunk meg, mivel ezzel biztosítjuk a további fejlődést és az újabb adag levágható zöldet.

A fokhagyma zsenge zöldjét a zöldhagymához vagy a metélőhagymához hasonlóan használhatjuk fel a konyhában. Adhatjuk díszítésként különböző tésztaételekhez, salátákhoz, apróra vágva ízesíthetjük vele a rántottát, de az olasz konyha kedvelői készíthetnek a felhasználásával akár könnyű, tavaszi fokhagymás rizottót is. Továbbá indiai chutney vagy fűszeres curry hozzávalója is lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR