Paradicsom termesztése konténerben: a legfontosabb tudnivalók

Paradicsom termesztése konténerben: a legfontosabb tudnivalók

Eljött a balkonkertészek ideje!

A paradicsom konténeres termesztése nem új keletű dolog. Az eljárás nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy kert, tágas hely hiányában is tudjunk saját paradicsomot nevelni. Paradicsomot tehát nem csupán szabadföldben termeszthetünk: függő növénytartóban, ablakládában, ültetőedényben, cserépben, illetve egyéb, erre a célra alkalmas tartályban is gond nélkül felcseperedik és terem. Ahhoz, hogy a vállalkozásunk biztosan sikeres legyen, mindenekelőtt fontos, hogy a megfelelő paradicsomfajtát a megfelelő típusú edénnyel párosítsuk és megfelelően gondoskodjunk az elültetett növényről.

paradicsom edenyben 02
Till Westermayer

A paradicsom termesztése konténerben

A paradicsom edényben, cserépben történő nevelése szerencsére nem bonyolult dolog. A lehető legnagyobb siker érdekében először is járjunk utána, mekkora lesz a teljesen kifejlődött növény és ennek figyelembevételével válasszuk meg az edény méretét. Például a kisebb fajták kiválóan elférnek egy-egy függő virágkosárban vagy balkonládában, míg a nagyobb fajták számára válasszunk erős, stabil ültetőedényt, például egy 5 literes műanyag vödröt.

Fontos, hogy az edény elég mély legyen ahhoz, hogy akadálytalanul tudjon fejlődni benne a paradicsom gyökere. Egy 30 cm mély és ugyanilyen átmérőjű cserép rendszerint megfelel a célra. De gyakorlatilag a dézsától kezdve a félhordón keresztül a méretesebb vödrökig bármilyen tartály alkalmas arra, hogy paradicsomot neveljünk benne. Csak győződjünk meg arról, hogy az adott tartály alján van-e vízelvezető nyílás, amelyen át a felesleges öntözővíz távozni tud.

paradicsom edenyben 03
Kristine Paulus

Konténeres paradicsomfajták

Számos olyan paradicsomfajta létezik és kapható, amely alkalmas az edényben történő termesztésre. Vásárláskor mindenekelőtt azt döntsük el, hogy bokros (determinált növekedésű) vagy folytonnövő (nem determinált) fajtát szeretnénk-e. Kis helyigénye miatt sokan a bokorparadicsomot részesítik előnyben, de akinél elfér, az választhat olyan fajtát is, amely egy erős, stabil támrendszerre szépen felfut. A kis termetű bokorparadicsom jellemzően nem igényel kikarózást sem.

paradicsom edenyben 04
greckor

Hogyan termesszünk paradicsomot edényben?

A kiválasztott edényt laza, jó vízáteresztő képességű ültetőkeverékkel töltsük meg. Hasznos némi szerves anyagot kevernünk hozzá, például jól komposztált faforgácsot vagy érett marhatrágyát. Az ültetőközeg állhat például perlit, tőzegmoha és komposzt egyenlő arányú keverékéből is.

Paradicsomot nevelhetünk magról (ez esetben a magokat beltérben kell elvetnünk és csíráztatnunk), illetve előnevelt palántákat is vásárolhatunk.

Azoknál a paradicsomfajtáknál, amelyek támaszt igényelnek, a karót, ketrecet vagy rácsot célszerű már az ültetéskor leszúrnunk a földbe.

A növény edényét napos helyre állítsuk, naponta ellenőrizzük és szükség szerint öntözzük meg. Ez jelenthet heti egyszeri öntözést, illetve a meleg, nyári hónapokban ennél gyakoribb, akár naponkénti locsolást is. A nyár derekától a szezon végéig érdemes hetente egy alkalommal folyékony tápoldattal kezelnünk a növényeket.

Mindent összevetve, a paradicsom edényben történő nevelése rendszerint semmilyen különösebb nehézséggel nem jár, és megfelelő gondoskodás mellett egy-egy tő ugyanannyit terem, mint szabadföldi társaik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR