A fekete paradicsom valóban létezik

A fekete paradicsom valóban létezik

Nemesített különlegesség.

Nem csoda, hogy rajonganak érte a kertészek: a fotókon látható fekete paradicsom valódi különlegesség. Csak néhány évvel ezelőtt sikerült az első igazi fekete paradicsomokat előállítani, amelyek színe az antociánokra vezethető vissza – ezek a másodlagos növényi anyagok adják a lila gyümölcsök, zöldségek színét is.

fekete paradicsom 02

Korábban csak olyan, túlzottan barnás vagy sötétfoltos fajtákat ismertünk, amelyeknél a sötét színt a klorofill érés során történő lebomlása idézte elő.
Az érés során a klorofill általában színtelen anyagokra bomlik, ezek maradványai a likopinok és a karotinoidok, amelyek a paradicsom piros, sárga vagy narancs színét adják. A korábbi, sötétebb fajtákban a klorofill az érés során átfedésben volt a likopinokkal, karotinoidokkal, ami sötétpiros vagy barnás színt eredményezett.

fekete paradicsom 03

Az első, nemesítés útján előállított fekete paradicsom az ’Indigo rose’, amelyet egy amerikai nemesítőcsoport hozott létre az Oregon Állami Egyetemen, 2012-ben. A fajtát két vadparadicsom keresztezésével állították elő (Solanum chilense  és S. cheesmaniae), és a termesztett paradicsommal is keresztezték (S. lycopersicum), így sikerült különösen intenzív sötét színeződést elérni. A vadparadicsomok természetes úton képesek a külső szövetrétegekben a napvédelem érdekében antociánokat képezni. Mondhatjuk úgy is, hogy ez az ő természetes barnulási folyamatuk. Ez az oka annak is, hogy a nap felé forduló paradicsomok különösen feketék, noha a húsuk piros marad.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR