Nézd meg az anyját, edd meg a lányát! Ilyen a palántanevelés egy szeletnyi termésből

Nézd meg az anyját, edd meg a lányát! Ilyen a palántanevelés egy szeletnyi termésből

Paradicsomból, de akár paprikából vágott szeletekből nevel palántákat Haddad Mária, aki a Kertészkedők Klubjában mutatta be a minap szépen zöldellő növényeit.

Ő mondja el az alábbiakban, hogy pontosan miért is választotta ezt az egyébként egyszerű módszert, valamint hogy ő pontosan hogyan csinálja.

paradicsomszeletbol palanta 05

Amiért érdemes

Azért kezdtem el a szeletekből való palántanevelést, mert sokféle olyan paradicsomot látunk a boltban, aminek a magját a vetőmagboltban nem találjuk meg. Vannak persze spéci paradicsompalántákat árusító oldalak, de drágán.

Azonkívül még az adta az ötletet, hogy ezekben biztosan olyan mag van, mint a csomagolásuk. Biztosan azt kapok, amit vetettem, ha nem, akkor okulok belőle. Olcsóbb, mint a boltból vett mag. Izgalmas, mert még nincs gyakorlatban. Nem kellett tavaly magot gyűjtögetni. És az sem gond, hogy hová is raktam a magot. Persze ha valamelyik jó, akkor maggyűjtéssel szaporítom a következő évben.

Már kb. 3 éve így is nevelem a palántákat, csak kísérletezés céljából, de teljesen bejött.

paradicsomszeletbol palanta 02

Ahogyan bevált

A föld általános, vagyis a kertből hozott földet feljavítom kicsit a boltban vett palántázó földdel, marhatrágyával, homokkal.

Kis fóliaházamban sok növény palántáit csíráztatom. Többek között paprikafajtákat is, amiket tavasszal veszek a boltban enni. Fantasztikus kápia, kaliforniai, kosszarvú magok. Gyönyörű termésük volt.

A biztonság kedvéért bent cserépben, ládában vannak – mennyiségtől függően. A fél centi vastag szeleteket egymás mellé helyezem, fél centi földdel megszórom és meglapogatom, hogy tömör legyen. Belocsolom. A csírázás alatt nedvesen tartom, de nem vizesen. Átlátszó fóliát teszek a tetejére, hogy a pára bent maradjon.

paradicsomszeletbol palanta 03

Talán 10 nap múlva már látszottak is a palánták. A fóliát leveszem és figyelem, hogy a föld ne száradjon ki. Fontos, hogy tűző nap ne érje őket.

paradicsomszeletbol palanta 04

Most kb. 3 cm-esek, szétültetem őket, hogy tudjanak fejlődni. Két hét után előbb szoktatom a palántákat a napsütéshez, ezt követően mehetnek a helyükre. Mivel én nagy fürtű és nagy szemű paradicsomokat vettem, ezért feltételezem, hogy magas növésűek lesznek, így mindjárt karót is teszek melléjük.

paradicsomszeletbol palanta 06

Ugyanazt az odafigyelést igényli, mint a másik, magról szaporított palántám. A most ültetett beérési ideje még nem ismert, mert nem tudom a fajta tulajdonságait, de azért akármikor érik majd, megesszük.

paradicsomszeletbol palanta 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR