Nyári esők: mit okoz egy évszaknyi víz egy hét alatt a kertben?

Nyári esők: mit okoz egy évszaknyi víz egy hét alatt a kertben?

Mindenki várja a száraz időszakban az esőt, de a túl sok víz néha nagyobb bajt okoz, mint az aszály.

A kertben az eső a legfontosabb szövetséges. Minden cseppje nélkülözhetetlen a növények számára, hiszen ezek az éltető vízcseppek teszik lehetővé a fotoszintézist, a növények növekedésének motorját.

Amikor a nyári esők megérkeznek, az egész kert megváltozik. A fű friss zöldjével, a virágok ragyogó színeivel és a levelek csillogásával üdvözli az éltető vizet. Az eső által életre keltett kert szinte vibrál az élettől.

nyari esok evszaknyi viz 02

A kertészkedés nyári esőben

A nyári esők idején a kertészkedés egészen új dimenziót nyer. A szokásos rutin helyett az esővíz gyűjtése, a növények védelme és az új hajtások gondozása kerül előtérbe. Egy jól időzített metszés, egy új támrendszer, káros árnyékoló eltávolítása segíthet a növényeknek a legtöbbet kihozni a ritka szerencséből, az éltető nyári esőből.

nyari esok evszaknyi viz 07

A nyári esők és a kertészkedés különös kapcsolata

A nyári esők mindig is különös jelenséget jelentettek a kertészek számára. Egyrészről, a friss, édes esővíz nélkülözhetetlen az egészséges növények számára, másrészről a túl sok csapadék olyan betegségeket segíthet terjedni, amelyek kárt tehetnek a kertben. De miként kezelhetjük ezt a kettősségét a nyári esőzéseknek, és hogyan lehetünk hatékonyak a kertben még akkor is, ha az ég csatornái nyitva vannak?

nyari esok evszaknyi viz 04

Az eső hatalmas szerepet játszik a növények életében. Segít a növények növekedésében, tápanyagokat szállít a talajból a gyökerekig, és frissíti a levegőt. Azonban túl sok eső is problémákat okozhat a kertben, különösen ha hosszabb ideig tart. A túl nedves talajban a növények gyökerei nem kapnak elegendő oxigént, ami gyökérrothadást okozhat. Ezenfelül, a nedves környezet kedvez a gombás és bakteriális betegségek kialakulásának, ami a növények elpusztulásához vezethet.

nyari esok evszaknyi viz 03

De hogyan tudunk a legjobban alkalmazkodni ehhez a változó időjárási mintához a kertünkben?

Ha a kertben pangó víz marad az eső után, akkor annak az elvezetéséről kell gondoskodnia a kertésznek. Ne hagyjuk, hogy a mélyebben lévő részeken megálljon a víz, ilyen esetben próbáljuk a felesleget elvezetni, a talajba vízelvezető árkot vagy vízelvezető csövet ásni.

nyari esok evszaknyi viz 05

A megelőzés itt is sokat ér. Ha olyan növényeket választunk, amelyek jól bírják a nedves környezetet, és magasabb területeken helyezzük el őket a kertben, elkerülhetjük a gyökérrothadást. Másodszor, ha a levelek nedvesek, kerüljük a metszést és a betakarítást, mert a betegségek könnyen átterjedhetnek növényről növényre. Harmadszor, ha észleljük a fertőzést, azonnal távolítsuk el az érintett növényrészeket, és ne feledkezzünk meg a metszőolló fertőtlenítéséről sem. Végül, ha szükséges, alkalmazhatunk gombaölő szert a betegség megelőzésére vagy korai stádiumában történő kezelésére.

nyari esok evszaknyi viz 06

A nyári esők tehát kihívást és lehetőséget is jelentenek a kertészek számára. A megfelelő tudás és elővigyázatosság mellett azonban képesek lehetünk kezelni az esőzés kihívásait, és élvezni a friss esővíz előnyeit.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR