Október közepéig vessük a zöldtrágya növényeket

Október közepéig vessük a zöldtrágya növényeket

Takarékos talajjavítás.

Szüret után, ősszel kiürülnek az ágyások? Ilyenkor érdemes zöldtrágya növényeket vetni! Október közepéig még elvethetjük a magokat, tavasszal hálásak leszünk a jobb talajért.

A zöldtrágyázás egyszerű, olcsó és hatékony módja a talajjavításnak. Amikor a betakarítás után üresen marad a kert egy része, akkor érdemes zöldtrágya növényeket vetni. Ha ugyanis csupasz a terület, az esővíz, a hólé kimossa, a szél könnyen elhordja a talaj felső rétegét.

A zöldtrágya növények gyökereikkel lazítják a közeget és csökkentik a szél és víz által okozott talajeróziót. Akkor is segítenek, ha például egy építkezés, munkagépek miatt tömörödik a talaj. A zöldtrágyázás megakadályozza a nemkívánt gyomok megjelenését, elősegíti a jobb talajéletet, a morzsalékosabb talajszerkezetet.

zoldtragya novenyeket oktober kozepeig 02

Számos zöldtárgyázásra alkalmas növény pillangósvirágú. A hüvelyesek, például a bab, a lucerna, a lóhere megkötik a légköri nitrogént a gyökéren lévő gümőkben. A növény bedolgozása természetes trágyát jelent, nitrogénnel gazdagítja a termőtalajt.

A zöldtrágyát leginkább nyáron vetik a zöldségsorok közé, de közvetlenül a szüret után is vethetünk. Léteznek télálló növényfajok, amelyeket egészen október közepéig vethetünk, ilyen például az őszi rozs, amely gyorsan betakarja a csupasz felületeket zöld növénytakaróval.

zoldtragya novenyeket oktober kozepeig 03

A hajdina és az őszi rozs különösen alkalmas zöldtrágyaként a zöldségeket követően, mivel azoknak nem rokona és ezért nem károsítják ugyanazok a kártevők, kórokozók. A mustár, a repce vagy az olajretek kevésbé előnyös, mert ezek a káposztafélék közé tartoznak és így a retek, káposzta, karalábé betegségeit és kártevőit szaporítják fel. A pillangósvirágú zöldtrágyákat ugyanezért ne vessük bab vagy borsó elé.

zoldtragya novenyeket oktober kozepeig 04

A zöldtrágyát tavasszal, két héttel az ültetés és vetés megkezdése előtt érdemes sekélyen a talajba dolgozni. Amennyiben finom magágyra van szükség, akkor a komposztra is kerülhet a lekerülő zöldtrágya.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR