Örök életű lesz a fürtös gyöngyike, ha ezt megteszed vele

Örök életű lesz a fürtös gyöngyike, ha ezt megteszed vele

A gyöngyike a tavasz egyik első virága, és ha a hagymáját a virágzás után megfelelően kezelik, örökké a kert egyik gyöngyszeme marad.

A gyöngyike (Muscari spp.) fordított szőlőfürtöcskére emlékeztető, illatos kék virágai április tájékán jelennek meg. Élénk színükkel, bámulatos formájukkal igencsak szemet gyönyörködtetőek: csak úgy vonzzák a tekintetet, no meg a méheket! A meglehetősen igénytelen, gondozást gyakorlatilag nem igénylő kis növény általában a fagyot is jól tűri.

A legjobb pedig talán az, hogy a gyöngyikét elvirágzás után könnyű kiásni. Ez azt jelenti, hogy tetszés szerint akár új helyre is tudjuk költöztetni? Igen, azt! Az alábbiakban röviden leírjuk, mi a teendő a gyöngyikehagymákkal elvirágzás után.

gyongyikehagymak 02

A gyöngyike kiásása

Miért is vásárolnánk újabb és újabb gyöngyikehagymákat, amikor a hagymákat kiáshatjuk és több helyre szétosztva újra elültethetjük? Várjuk meg, amíg a virágok elhervadnak, és már csak a levelek és szárak láthatók. Ekkor nekiláthatunk a hagymák kiásásának, majd eltehetjük azokat későbbre.

Az egész egy egyszerű, három lépésből álló művelet. Ásóval fordítsuk ki a kis csoportot alkotó hagymákat. Természetesen közben ügyeljünk arra, hogy az ásó élével ne tegyünk kárt bennük. Ha szükséges, lazítsuk fel körben a talajt, mielőtt a hagymákat kiemeljük a földből. Így kisebb az esélye annak, hogy a hagymacsomó szétesik. A kiemelt hagymákról óvatosan rázzuk le, söpörjük le a földet.

A kiemelt kis csomón láthatjuk a régi és az újonnan kifejlődött hagymákat. Osszuk szét kisebb darabokra, majd törjük le a legszebb, legnagyobb hagymákat az újraültetéshez.

gyongyikehagymak 03

Hogyan tároljuk az elvirágzott gyöngyike hagymáit?

Miután a hagymákat szétválasztottuk és a földet leráztuk róluk, tegyük a hűtőbe, ahol maximum 6 hétig tárolhatjuk azokat. A hűtőben való tároláshoz légáteresztő papírzacskót vagy vászonzsákocskát használjunk.

gyongyikehagymak 04

A gyöngyikehagymák kiültetése

A hidegebb éghajlatú területeken a gyöngyikehagymákat általában szeptemberben ültethetjük el, az enyhébb téllel kecsegtető vidékeken élő kertészek októberig is várhatnak. Mindössze annyit kell tennünk, hogy keresünk a hagymáknak egy napos fekvésű helyet a kertben, ahol homokos, jó vízvezető képességű a talaj, majd egyenként elültetjük a hagymákat 10-12 cm mélyen úgy, hogy a hegyes végük álljon felfelé.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR