Örök vegyszerek a zöldségekben és gyümölcsökben: a legszennyezettebb a szamóca

Örök vegyszerek a zöldségekben és gyümölcsökben: a legszennyezettebb a szamóca

Megkajáljuk.

Egy nemrég az Egyesült Királyságban megjelent tanulmány aggasztó adatokat közölt: számtalan hétköznapi, a boltokban elérhető zöldség és gyümölcs olyan műanyag maradékot tartalmaz, amelyeket a kutatók örök vegyszernek neveznek – nem véletlenül.

A felmérés szerint 10 különféle szermaradék volt kimutatható többek között szőlőben, szamócában, cseresznyében, spenótban, paradicsomban és fűszerekben. A legszennyezettebbnek a szamóca bizonyult: a minták 95%-ában találtak PFAS-nak nevezett peszticideket (per- és polifluoroalkil szubsztrátumok). A szőlőszemek 61%-a, a cseresznye 56%-a ugyancsak szennyezettséget mutatott. Egy másik, európai mintákra fókuszáló kutatás 31 PFAS szer maradványát mutatta ki zöldségekben és gyümölcsökben 2011 és 2021 között.

orok vegyszerek gyumolcsokben 02

A brit program kb. 2500 darab 1 kg-os élelmiszermintát tesztel minden évben. Az árukat a szupermarketek, élelmiszerboltok polcairól vették Nagy-Britanniában.

A PFAS elnevezés valójában mintegy 10 ezer vegyi anyagot foglal magában, amelyeket örök vegyszereknek neveznek, köszönhetően azon képességüknek, hogy megmaradnak a környezetben, felhalmozódnak a vérben, a csontokban, valamint az élő szervezetek szöveteiben. A lebomlásukhoz egy évtized, de akár 1000 év is kellhet. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a PFAS súlyos betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, így például a daganatoknál, terméketlenségnél, immunbetegségeknél. A gyermekkori kitettség különös aggodalomra ad okot, mivel a kutatások összefüggésbe hozták a PFAS-szennyezettséget az alacsony születési súllyal vagy a felgyorsult pubertással.

orok vegyszerek gyumolcsokben 03

A műanyag csomagolás ugyancsak szennyezett PFAS-szel, ami még az ivóvízben és a talajban is előfordul. Égető szükség lenne további vizsgálatokra, hogy jobban megismerjük az egészségügyi kockázatokat és lépéseket tegyünk az örök vegyszerek táplálékláncból történő kiiktatására.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR