Ősszel is ültethetünk tormát

Ősszel is ültethetünk tormát

Értékes oldalgyökerek.

A torma nem csak tavasszal (áprilisban), de ősszel is ültethető. Azt, hogy a karakteresen csípős ízű növény ne terjedjen túlságosan, érdemes egy egyszerű módszerrel megakadályoznunk.

Az ujjvastagságú oldalgyökereket (amelyek ilyenkor a kereskedésekben elérhetők) kell a földbe tennünk. Alternatívaként vehetünk tormanövényt a piacon vagy a szupermarketben is, és ezt is elültethetjük. Az év végéig oldalgyökereket fejleszt, amelyeket levághatunk és segítségükkel szaporíthatjuk a növényt.

tormat osszel is 03
Andreas Rockstein

A torma erőteljesen képes terjedni, ezért a legjobb, ha egy tartóba, például egy régi kádba ültetjük és ezzel együtt ássuk a földbe.

Ahhoz, hogy intenzív ízű, finomszálas tormát szedhessünk fel, a talajnak humuszosnak és mély termőrétegűnek kell lennie. Ha túl homokos a közeg, akkor a növény csak kevés gyökeret fejleszt.

Töltsük meg a tartót humuszos földdel, amit némi homokkal keverünk. Csak az oldalgyökereket helyezzük be, egymástól 60 cm-re, átlósan a földbe: a vékony végük 10-15 cm mélyen, a vastag 5 cm mélyen legyen.

tormat osszel is 02
Andreas Rockstein

Amint a hajtások 10 cm magasak, szabadítsuk ki a vastagabb (felső) részüket és szedjünk le minden oldalgyökeret, a legerősebb kivételével. Ez elősegíti az erőteljes főgyökér fejlődését. A gyökeret ismét fedjük földdel.

A betakarítás idejét a száradó lomb jelzi. Vágjuk le az oldalgyökereket, hiszen ezek újra elültethetők és így a következő évre termést biztosítanak.

Először 3-4 év elteltével ültessük ugyanarra a területre tormát azért, hogy elkerüljük a betegségeket és a talaj kizsigerelését. Más keresztesvirágúak (pl. káposzta, retek, zsázsa) után és közelükben szintén ne termesszünk tormát.

Bevezető kép: Amanda Slater

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR