Friss zöldek.
A friss fűszerekre ki vagyunk éhezve a kopár téli időszakban. Érdemes például zsázsát vagy mustárt vetnünk akár az ablakpárkányon, akár a balkonon.
A petrezselyem, a turbolya, a kapor nagy cserépben is nevelhető. A rukkola és a szareptai mustár (indiai mustár) is alkalmas a cserepes termesztésre és már zsenge korban szedegethetők. A szareptai mustár salátába is kerülhet, de zöldséges ételekhez is adhatjuk. A télálló rukkolát akár még a hideg évszakban, fagymentes napokon is szüretelhetjük.
A zsázsa csípős, fűszeres íze miatt már a görögöknél és a rómaiaknál is kedvelt növénynek számított. Mint a legtöbb keresztesvirágú növény (pl. a torma, a mustár, a wasabi), úgy a zsázsa esetében is az izotiocianátok felelősek a fűszeres ízért. Ezek az összetevők meglehetősen illékonyak, melegítésre és nedvességre érzékenyek. Emiatt a zsázsát csak frissen szedjük, és sose tegyük ki hőhatásnak. A C- és B-vitamin mellett bőven találunk benne vasat, kalciumot és folsavat is.