Pénzt hoz a házhoz a majomfa?

Pénzt hoz a házhoz a majomfa?

Megéri várni a virágokra.

A majomfa vagy pozsgafa (Crassula ovata)  elágazó, fásodó törzsű, kis fácskára emlékeztető növény. Német nyelvterületen pénzfa a neve (a levelek alakja miatt) és úgy tartják, hogy addig jólét vár ránk, amíg a majomfánk szépen fejlődik.

A Dél-Afrikából származó, húsos levelekkel rendelkező növényt nálunk szobanövényként nevelhetjük. Szukkulens levelei pénzérme formájúak, sötétzöldek, vastagok, húsosak.

majomfa penzt hoz 02

Megfelelő gondozás mellett is csak 10 éves kora körül hozza először finom fehér vagy rózsaszín virágait. Különleges szépségüket az adja, hogy a kis, csillag alakú virágokból hosszan nyúlnak ki a porzók. A virágok édes illatot árasztanak. A növény csak akkor hoz virágot, ha érzékeli a nyári és téli hőmérséklet közti különbséget.

A majomfa ideális helyének kiválasztása nem túl bonyolult feladat. Nyáron érdemes napos vagy félárnyékos helyre tenni a szabadba. Ősszel viszont vissza kell költöztetni a házba. Amikor a szobában van, az év első felében érdemes az ablak közelébe tenni. Nem szereti a radiátor melegét, ne tegyük ezért a fűtőtest mellé! Télen lehetőleg hűvös, de világos helyre állítsuk, ideális számára a 10 °C körüli hőmérséklet.

majomfa penzt hoz 03

A megfelelő közeg laza és inkább tápanyagban szegény, negyedrész homokkal keverve. A talaj kémhatása savanyú vagy semleges legyen. Megfelelő a kaktuszoknak való föld is, felesben ásványianyag-tartalmú közeggel keverve. Jó vízelvezetésű cserépbe ültessük.

Áprilistól szeptemberig, a növekedési időszak alatt meghálálja a havi egyszeri szukkulens vagy kaktusz tápoldatot. Szükség esetén a gyakoriság 2 hetes időközökre növelhető.

Fiatal korában rendszeresen át kell ültetni, mert gyorsan fejlődik, hamar kinövi a cserepet. 2-3 évente, de legalább 5 évente érdemes nagyobb cserépbe költöztetni.

Az öntözés figyelmet igényel: forró nyári napokon több vizet kíván, de hűvösebb téli időszakban takarékosan kell öntözni. A vastag levelek jól tárolják a vizet.

majomfa penzt hoz 04

A különlegesebb fajták közül meg kell említeni a ’Hobbit’-ot, ami kanál formájú leveleivel díszít. A ’Gollum’ fajta levelei nyáron a napfény hatására vörösesre színeződnek. A ’Variegata’ jellegzetes tarka, sárgászöld levelei vonzza a tekintetet. A ’Tricolor’ egyedülálló színekkel örvendeztet meg: a levelek belseje sárgászöld, szélük piros, napfény hatására még intenzívebbé válnak az árnyalatok.

majomfa penzt hoz 05

A majomfa átlagosan 50-100 cm magasra nő nálunk, de eredeti élőhelyén akár a 2,5 méteres magasságot is elérheti. Évente egy-két alkalommal metszhetjük, ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk csonkokat. Természetes növekedési formája miatt, ha nem vágjuk időnként vissza, akkor a növényünk görbe lesz. A metszés után erősebben kihajt és sűrűbb növekedésű lesz.

A majomfa bonsaiként is nevelhető, különösen a törpe vagy lassú növekedésű fajták.

majomfa penzt hoz 06

A szobanövény fejdugványokkal szaporítható, ehhez tavasszal, a virágzást követően kell levágni a hajtásvégeket. Meggyökereztethetjük egy üveg vízben, de közvetlenül egy edénybe töltött földbe is dughatjuk őket. A dugványokat tartsuk mindig nedvesen! Levéldugványokkal is próbálkozhatunk, ez kicsit hosszabb, de ígéretes módszer.

A majomfa kártevői közül a gyökértetvek jelentik a legnagyobb problémát, általában száraz, tömör talajban jelennek meg. Ilyenkor a növény senyved, pusztul. A gyökértetvek az ürülékükről felismerhetőek, amely fehéres, porszerű. Ha csekély a fertőzés, rendszeres öntözéssel úrrá lehetünk rajta, erős fertőzöttségnél már csak rovarölő szer segíthet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR