Perzsa boglárka: így varázsolj vele lenyűgöző díszkertet!

Perzsa boglárka: így varázsolj vele lenyűgöző díszkertet!

A perzsa boglárka szépségével, könnyű gondozásával és sokoldalúságával lopta meg magát a hobbikertészek szívébe.

A perzsa boglárka a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, a Földközi-tenger keleti partvidékén őshonos és az egész világon elterjedt dísznövény. Nálunk leginkább egynyáriként tartható ez a mediterrán térségből származó gumós évelő.

perzsa boglarka igy varazsolj 02

Jellemző  rá a gazdag színpaletta: a fehértől a rózsaszínig, a sárgától a narancssárgáig és pirosig számos árnyalatban megtalálható. A virágok tömött, kerekded, gömb alakú fejekben nőnek, és akár 10-12 cm átmérőjűek is lehetnek. A virágzása általában áprilistól júniusig tart, de kedvező körülmények között a nyári hónapokban is virágozhat.

perzsa boglarka igy varazsolj 03

Kedveli a meleget és a napfényt, de a túl magas hőmérsékletet már kevésbé tolerálja, ezért fontos, hogy megfelelően öntözzük és nedvesen tartsuk a talajt.

perzsa boglarka igy varazsolj 04

Viszonylag könnyen gondozható növény, amelynek a napos vagy félárnyékos hely a legmegfelelőbb. Fontos, hogy a talaj jól vízelvezető legyen, mivel a növény nem szereti a pangó vizet. Rendszeresen öntözzük, de csak akkor, amikor a talaj már kissé kiszáradt.

perzsa boglarka igy varazsolj 05
Yoko Nekonomania

A növény számára a tápanyagokban közepesen gazdag talaj a legjobb. Tavasszal ajánlott műtrágyázni a földjét, ezzel serkentve a növekedést és a virágzást. Virágzását meghosszabbíthatjuk, ha az elnyílt virágokat folyamatosan eltávolítjuk. Elvirágzás után, miután a petrezselyemre elékeztető levelei is leszáradtak, a gumóját szedjük fel és a következő tavaszig tároljuk hűvös, száraz helyen.

perzsa boglarka igy varazsolj 06
Tracie Hall

A perzsa boglárka nagyon sokoldalú növény, nem csoda, hogy a díszkertek szerelmeseinek egyik kedvencévé vált. A virágok lenyűgöző szépsége és színpompája mellett a hosszú virágzási ideje is rendkívül vonzóvá teszi. Ültethetjük sziklakertekbe, virágágyakba, de konténeres növényként és vágott virágként is népszerű.

perzsa boglarka igy varazsolj 07

Bevezető kép: cultivar413

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR