Pirosló hunyor adta a tüsszentőpor anyagát, pedig mérgező

Pirosló hunyor adta a tüsszentőpor anyagát, pedig mérgező

A kora tavasszal virágzó, védett, erősen mérgező növény gyógyhatását már nem használjuk.

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)  a hunyorfélék családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. A magyar név Rácz János szófejtése szerint a huny igéből származik, és a növény altató hatásával van összefüggésben. A “Helleborus” nemzetségnév az őrület elleni orvosságot, a “purpurascens” fajnév bíborszínűt jelent. A hunyorok minden része mérgező, illetve gyógyhatású, így van valós alapja a korábbi orvosi hiedelmeknek.

Vikarizmus: a hunyorfajok eltérő élőhelyen helyettesítik egymást

A pirosló hunyor bimbós hajtásai kora tavasszal a hó vagy az avar alól bújnak elő, levelei ilyenkor még nincsenek. Az áttelelő levelek hiánya és a pirosló virágok a legfontosabb növényhatározói bélyegek a többi honos hunyorfajjal szemben. Érdekes módon többnyire a helyszín is meghatározza a hunyorfajt, ezt a tulajdonságát földrajzi vikarizmus néven tartja számon a tudomány. A pirosló hunyor nálunk a Bükk-vidék, a Börzsöny, a Naszály, a Visegrádi-hegység és a Pilis erdeiben él. Üde talajú gyertyános-tölgyesek és bükkösök lakója, éppúgy, mint a másik két hunyorfajunk, de azok zöldessárga virágúak és más területeken élnek. A vikarizáló fajok közeli rokonok, amelyek térben vagy eltérő élőhelyeken helyettesítik egymást. A kertekben és parkokban még számos más hunyorfaj található dísznövényként.

A magvakon hangyakalács van

A pirosló hunyor fajnevét az öt csészelevele külső oldalainak ibolyás-vöröses színéról kapta, a szirmok tölcséres mézfejtőkké módosultak. A bimbók és a virágok is többnyire bókolnak. A termőleveleket és a bibéket rengeteg porzó veszi körül. A termés tüszőcsokor, amely fölött a csészelevelek még sokáig ernyőként megmaradnak. A hangyakalácsos magvakat a hangyák hurcolják szét. A virágzás után képződő levelek hatalmasak, akár a fél métert is elérik, tenyeresen ölbefogottan szeldeltek, a levélszeletek további lándzsás hasábokra osztottak, szélük durván kétszeresen fogazott. A kifejlett nyári leveleknek két eltérő típusát figyeltem meg.

Hunyorból készült régen a tüsszentőpor is

A legtöbb hatóanyag a hunyorok gyöktörzsében van, őrleményét a középkorban tüsszentőporként használták, számos betegség elleni védekezésként. Gyógynövényként a nyugtató és fájdalomcsillapító hatását értékelték, de mára veszélyes mérgei miatt már nem alkalmazzák.

piroslo hunyor tusszentopor 02
Az avarból előbújó korai virágok alig észrevehetőek

piroslo hunyor tusszentopor 03
A sokporzós virágbelső

piroslo hunyor tusszentopor 04
A csésze és a porzók között vannak a tölcséres mézelőszirmok

piroslo hunyor tusszentopor 05
Pirosló hunyor porzói és bibéi közelről

piroslo hunyor tusszentopor 06
Pirosló hunyor széles hasábú levele

piroslo hunyor tusszentopor 07
Pirosló hunyor keskeny hasábú levele

piroslo hunyor tusszentopor 08
Tüszőcsokor termés sok levéltetűvel

piroslo hunyor tusszentopor 09
Csőrös tüszők rejtik a hangyakalácsos magvakat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?