Hogyan bújik el előlünk a csodatölcsér?

Hogyan bújik el előlünk a csodatölcsér?

Nem elég, hogy akkora a virága, mint egy gyufafej, de még ráadásul éjjel is virágzik, úgyhogy csak vakuval lehet lekapni. A jó hír, hogy ez sikerült!

Éjjeli kisvirágú csodatölcsér (Oxybaphus nyctagineus)  a hivatalos neve az Új Magyar Füvészkönyv szerint, de a legtöbb szakcikk még Mirabilis nyctaginea  néven tárgyalja. A “Mirabilis” nemzetségnév csodálatosat jelent, feltehetőleg az ismertebb kerti rokon növény (Mirabilis jalapa)  sokszínűsége miatt, akár ugyanazon a növényen is lehetnek sárga, piros vagy tarka virágok. Az “Oxybaphus” név szó szerint talán hegyes festőt jelent, de ilyen tulajdonságot nem sikerült felfedeznem a növényen, bár a levelei hegyesek, a gyökerétől sárgás lesz a kezem, de ez nem elég meggyőző az értelmezéshez. A “nyctagineus” fajnév éjjelvirágzót jelent, és valóban: ezek a növények napnyugtakor nyitnak, és másnap reggelre elvirágzanak. Viszont a folyamat újabb virágokkal hetekig ismétlődik. A virágfotóim éjjel, vakuval készültek, a virágok alig nagyobbak egy gyufafejnél.

Elözönli az utak mentét

A kisvirágú csodatölcsér amerikai származású növény, Európában száz éve van jelen, vasútvonalak és utak mentén, bolygatott területeken terjed, sok helyen kellemetlen invazív özönnövénnyé vált. Kiirtani nagyon nehéz, évelő lágyszárú, a talajban az évek során hatalmas répája fejlődik, amely tápanyagot tárol, segít átvészelni a száraz hőséget.

Apró rovarokat csalogat, de ha nem jönnek…

A leveles meddő hajtásai inkább elfekvőek, villásan elágazóak, a virágszárak egyenesen felemelkedőek, szilárdabb, bordás felépítésűek. A szár ízei kissé megvastagodottak, gyakran piroslók. A levelek keresztben átellenesek, rövid nyelűek, szinte ülők, fényes zöldek, felfelé egyre kisebbek és keskenyebbek. A bimbók zárt csoportban tömörülnek, a virágok három-négy-ötösével murvalevelekből alakult kehelyburokban állnak. A lepellevelek piros, rózsaszín, lila, karéjos tölcsért alkotnak, apró éjszakai rovarokat csalogatnak. Ha nem eredményes a rovarmegporzás, akkor a bibe és a porzók hajnalra egymásba csavarodva próbálkoznak az önmegporzással. A hártyás kehelyburok az elvirágzás után még növekszik, gyakran pirosodik, a termések benne szőrös makkocskák.

csodatolcser hogyan bujik el 02
Kisvirágú-csodatölcsér átellenes sötétzöld levelei

csodatolcser hogyan bujik el 03
Kisvirágú-csodatölcsér tömörülő bimbói

csodatolcser hogyan bujik el 04
Kisvirágú-csodatölcsér két szomszédos virága éjfélkor

csodatolcser hogyan bujik el 05
A rokon kerti virág a nagy csodatölcsér, Biodiversity Heritage Library

csodatolcser hogyan bujik el 06
Bordás virágszár vastagodó pirosló ízzel

csodatolcser hogyan bujik el 07
Kisvirágú-csodatölcsér virágai oldalnézetben

csodatolcser hogyan bujik el 08
A sikertelen éjszaka utáni összecsavarodás

csodatolcser hogyan bujik el 09
A kehelyburkok elvirágzás után hártyássá válnak és pirosodnak

csodatolcser hogyan bujik el 10
Kisvirágú-csodatölcsér termései a kehelyburokban

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR