Próbáld ki az egészben grillezett napraforgótányért, meg fogsz lepődni, hogy milyen finom

Próbáld ki az egészben grillezett napraforgótányért, meg fogsz lepődni, hogy milyen finom

Szotyi másképp.

Úgy tűnik, hogy egészen 2020-ig kellett várni arra, hogy valaki egy jól ismert növényt a grillre dobjon, azóta pedig egyre többen próbálnak egész napraforgótányért így megsütni. A napraforgó magját ugyan régóta fogyasztjuk, pörkölve, sózva vagy ízesítve, az egész virágzattal azonban eddig csak kevesen kísérleteztek.

Most egy amerikai vetőmag cég (Baker Creek Heirloom Seed Company) egy kis videóban mutatja be, hogy tulajdonképpen mennyire egyszerűen és gyorsan megvalósítható az egész. Mindössze annyi a titok, hogy a megfelelő napraforgófejet kell hozzá választanunk. Semmiképpen se szedjünk ismeretlen tábláról növényt, mert ezeket kezelik, permetezik. Ne használjunk fel olyan virágot sem, ami szennyezett helyen, forgalmas utak mentén nő. Inkább a saját kertünkben nevelt növényt vegyük hozzávalóként. Addig kell várnunk, amíg a magok már kialakultak, de a héjuk még puha, nem keményedett meg.

Ezután az összes szirmot el kell távolítani, majd olajjal bekenni a napraforgótányért és "arccal" lefelé a grillre helyezni. Kb. 5 percig hagyjuk a tűzön, majd óvatosan vegyük le és vonjuk be napon szárított, aszalt paradicsommal és szórjuk meg friss fűszerekkel, például bazsalikommal.

grillezett napraforgotanyer 01

A grillezett napraforgó ideális snack vegetáriánusoknak, új, izgalmas lehetőség azoknak, akik a növényi étrendjüket színesítenék. A napraforgómag egyébként is egyre népszerűbb kásákhoz, müzlikhez, vagy csak úgy, mert értékes tápanyagokat tartalmaz, valamint zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

A már említett cég a Facebook-oldalára is feltette a felvételt. Az internetezők főként arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az egész fejnek is olyan íze van-e, mint a már ismert napraforgómagnak. A jártasabbak szerint diós ízvilágra számíthatunk, de ugyanakkor zsenge, nem teljesen éretten betakarított, kukoricaszerű ízre is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR