Nem csak finom harapnivaló, mutatós is!
Nemes Verona a vajdasági Pacséren saját termesztésű zöldbabját rántott babként tálalja. Elmondása szerint nagyon-nagyon finom, megállja a helyét önmagában is, de húsok mellé is kiváló. A következőkben kiderül, milyen babot ránt Verona, és hogy pontosan hogyan készíti ezt az ételt.
"A zöldbab fajtájával kapcsolatban az az igazság, hogy én név nélkül kaptam egy néhai horgász barátunktól, aki Németországban dolgozott, így a nevét nem is kérdeztem. Ahogy a Facebookra kiraktam, ott írták, hogy Magyarországon "méteres" vagy "öles bab" néven ismert.
Ez egy futóbab, és én a legegyszerűbb módját választottam, hogy felfuttassam. Három karót összekötöttem és a köré vetettem. Amikor futni kezdett, madzagot (zsineget) is kötöztem, és arra futott fel a bab.
Négy-öt bokor ellátja a családot, olyan bőtermő. Nálunk fekete a föld, nem homokos, és baromfitrágyával szórjuk a talajt, valamint néha komposztot is szórunk. Gyakran locsoltuk ebben a melegben, és megkapálgattam, lazítottam a földjét, mert a hőség miatt kiszáradt és kemény lett a földje. Nálunk napos helyen van, jól tűri a meleget. Kártevők nem bántották, így szépen növekedett és bő termése lett. A fotókon látszik is, hogy melyik bab használható még most is étkezésre, de hagytam jó hosszú hüvelyeket magnak, így a jövő évre a vetőmag biztosítva van. Nagyon kevés szem van egy hüvelyben,10-15, de vetéskor egy bokorba 2 szemnél többet nem vetek, azért ilyen gazdag egy bokor.
Így készül a rántott zöldbab:
Leszedem a már 50-60 cm-es zöldbabot, megmosom, levagdosom mindkét végét, majd sós vízben, ha forr, pár másodpercig állni hagyom. Sokáig nem lehet, mert akkor nagyon megpuhul. Ekkor már könnyen össze lehet tekergetni.
Ízlés szerint picit megsózom, megforgatom lisztben, majd felvert, picit sózott tojásban, végül zsemlemorzsában. Forró olajban vagy zsírban fedő nélkül ropogósra sütöm.
Nagyon-nagyon finom, akár magában is lehet fogyasztani, vagy bármilyen hús mellé. Nagyon laktató és még nagyon mutatós is, és gyorsan elkészül."