Rekenyő: a gömbölyödő vadkáposzta

Rekenyő: a gömbölyödő vadkáposzta

Olyan, mint egy találós kérdés; tavasszal zöld, nyáron sárga gömb, ősszel ördögszekér.

Egy honos káposztaféle

Az évelő rekenyő (Rapistrum perenne) keresztesvirágú, a káposztafélék családjába tartozó, fél vagy legfeljebb egy méter magasságú, gyakran gömb alakúra terpedő, lágyszárú, évelő növény. A rekenyő szó ismeretlen származású, eredetileg talán a felmagzott zöldségnövényt jelentette, ami így virágszárat hajtva konyhai használatra alkalmatlanná vált. A “Rapistrum” tudományos nemzetségnév repcével vagy répával való hasonlóságot jelent, ami valóban fennáll. A “perenne” (=évelő) fajnév itt fontos jelző, mert terjed hazánkban egy másik, melegigényesebb, azaz nem télálló, idegenhonos, egyéves ráncos rekenyő (Rapistrum rugosum).

Bírja a szárazságot

Az évelő rekenyő tavasszal molyhos levelekkel indul, a tőlevelek és az alsók nyelesek, nagyok, sötétzöldek, hosszúkásak, szárnyasan hasogatottak, szögletesen kacúrosak. A szár vastag és erős, sűrűn serteszőrös. Felfelé a levelek egyre kevésbé tagoltak, a legfelsők egyszerűek, fogazottak. A szár hamar elágazik, és kifelé görbülésével terebélyesíti a növényt. A sok elágazás hatására már a tavasz végén egy feltűnő zöld, majdnem gömböt látunk. Az általam ismert példányok azért is szembeszökőek voltak, mert a sovány homokon élve messze túlnőtték a környező füveket, és a szárazság ellenére is üdezöldek maradtak a hőségtől szenvedő környezetben. Virágzáskor a növény sárga gömbbé változott, nagyon dekoratív volt. A sárga virágok a keresztesek tipikus esetei, négy sárgászöld csészelevél, négy mélysárga szirom, hat porzó és egy rövid bibe, tényleg hasonlítanak a termesztett repcékre. A termés két egymás feletti rekeszű kopasz becőke, eleinte fényes zöld felszínnel, később, szárazon már ráncos világosbarna. Az alsó rekesz keskeny henger, egy-két maggal vagy üresen, a felső szélesebb csőrös gömb, egyetlen, benne maradó maggal.

Ha esős az ősz, újraéled, szárazságban elgurul

Az évelő rekenyő a forró nyár végére teljesen kiszárad, egy erősebb szél letépi a tövéről a már levéltelen gömböt, és ördögszekérként görgeti a gyepen. A magvak így szétszóródva nagyon messzire jutnak az anyanövénytől. A nedvesebb ősz hatására az eredeti növény is magához tér és tőleveleket hajt, amelyek szerencsés esetben áttelelnek, és a korábbi tavaszi indulást segítik.

rekenyo vadkaposzta 02
Rekenyő virágzó gömb habitusa

rekenyo vadkaposzta 03
Rekenyő alul szőrös szárai tőlevelekkel

rekenyo vadkaposzta 04
Rekenyő szárnyasan hasogatott alsó levelei

rekenyo vadkaposzta 05
Rekenyő bordás, csupasz szára a felső részeken

rekenyo vadkaposzta 06
Rekenyő felső, egyszerű, fogazott levele

rekenyo vadkaposzta 07
Rekenyő virágzata

rekenyo vadkaposzta 08
Rekenyő tipikus keresztes virága

rekenyo vadkaposzta 09
Rekenyő kopasz, kétrekeszes becőkéi

rekenyo vadkaposzta 10
Rekenyő nyár végére kiszáradt kórója

rekenyo vadkaposzta 11
Rekenyő száraz, ráncos kétrekeszű becőke termése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR