Szümcső: vadkáposzta hatalmas ehető virágokkal

Szümcső: vadkáposzta hatalmas ehető virágokkal

Gyökere tormaként, levele salátaként, virága káposztaként, magja pedig gluténmentes lisztként használható.

A keleti szümcső (Bunias orientalis) keresztesvirágú, a káposztafélék családjába tartozó, méteres magasságú, kétéves vagy évelő, lágyszárú növény. A “Bunias” tudományos nemzetségnév már az ókorban is valamilyen répa vagy káposzta, esetleg mustár neve volt. Az “orientalis” fajnév keletit jelent és a kaukázusi származására utal, bár a szümcső már ezer éve él Európában, és a globalizációval mostanában terjedt el az egész világban. A magyar szümcső név valószínűleg a termés szemölcsösségéből származik, csak kissé eltorzult.

Ősszel indul az élete

A keleti szümcső nyárvégi vagy őszi csírázás esetén tőlevélrózsával kezdi az életét, az alsó levelek hosszú lándzsásak. A szár hamar elágazó, teljes hosszában mirigyes-pelyhes, a látvány számomra olyan, minta grízes lenne. A középső levelek szárnyasan kacúrosak vagy lantosak, a felsők tagolatlanok, fogasak. A virágzat hatalmas, tipikus négytagú sárga keresztes virágokkal, amelyek nagyszerű méhlegelőt kínálnak. Az egy- vagy kétmagvú becőke termések hosszú kocsányúak, tojásdadok, oldalra hajló, azaz kajla csúcsúak. Eleinte még sima zöld a felszínük, de megérve, kiszáradva rücskösek, szemölcsösek lesznek.

Gyökere, levele, virága is ehető

A keleti szümcső növényeket az elmúlt évek forró és száraz nyarain is mindig egészségesen zöldellőnek láttam; olvastam, hogy ez a hatalmas gyökérzet eredménye. A vastag, csavarodott gyökerét régebben tormaként fogyasztották. A szümcső zöldje kiváló állati takarmány. A fiatal levelek nyersen kellemes saláta alkotók, az idősebbek és a virágzatok főzve-párolva egészséges emberi ételek. Kutatók szerint a magja kiváló gluténmentes lisztet adhatna, de a gazdaságos termesztéshez még fajtákat kell nemesíteni.

Egyszer még veszélyes gyom válhat belőle

A számos jó tulajdonság mellett meg kell említeni, hogy a növény jelentős inváziós képességű. Nagy károkról még nem hallottam, de el tudom képzelni, hogy egy repcetáblában foltokban elterjedhet, és a nagy hasonlóság miatt a virágzó repcében észrevehetetlen marad. A termése már nem hasonlít a repcéére, de együtt betakarítva, a vetőmagot szennyezve nagyon hamar hódíthat.

szumcso vadkaposzta 02
Szümcső tipikus keresztes virágai

szumcso vadkaposzta 03
Szümcső habitusa

szumcso vadkaposzta 04
Szümcső alsó lándzsás és kacúros levelei

szumcso vadkaposzta 05
Szümcső felső szálas fogazott levelei

szumcso vadkaposzta 06
Szümcső mirigyes szára és levelei

szumcso vadkaposzta 07
Szümcső a hosszú virágzása kezdetén

szumcso vadkaposzta 08
Szümcső zöld, még csak mirigyes termései

szumcso vadkaposzta 09
Szümcső hosszúkocsányú kajla becőkéi

szumcso vadkaposzta 10
Szümcső névadó szemölcsei

szumcso vadkaposzta 11
Szümcső egy- és kétmagvú becőkéi

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR