Gatyás saláta, az első évben gatya nélkül

Gatyás saláta, az első évben gatya nélkül

Érdekes növény, lebecsülő névvel, de a gatyás itt csak annyit jelent, hogy van valami a szárán, ami nagyon jellegzetes.

A gatyás saláta (Lactuca viminea) fészekvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, kétéves, közel méteres termetű, lágyszárú növény. A “Lactuca” nemzetségnév a tejességből ered, és valóban a saláta fajok a legkisebb sérülésre is tejnedvet eresztenek. A saláták tejnedve egy fehér, ragacsosan beszáradó folyadék a sebek elzárására. A tej keserűsége valószínűleg a rovarok és a legelő állatok egy részét is távol tartja. A “viminea” fajnév vesszőset jelent, ami jellemző a növény termetére, a függőlegesen és párhuzamosan álló keskeny, alig elágazó hajtásokra. A gatyás jelzővel a névadó tudósok feltehetőleg a gatyás galamb vagy tyúk tollakkal takart lábaira gondoltak, itt a száron hosszan lefutó levélnyelek a feltűnő megkülönböztető jegyek.

Első évben csak tőlevelek, a másodikban gatyás levélszárak

A gatyás saláta élete első évében csupán tőleveleket hajt, akkor is, ha késő nyáron csírázik. Tőlevelei a pitypanghoz hasonló kacúros levelek, amelyek a következő nyárra elhervadnak, és a fakadó szár alján egészen más alakú, szárnyasan szeldelt, arasznyi levelek nőnek. Az egyre magasodó, kemény, rugalmas száron aztán egyre kisebb és kevésbé tagolt levelek jelennek meg, a legfelsők pedig már tagolatlanok, szálasak. A csontfehér héjú száron hosszan lefutó zöld levélnyelek kontrasztosak, nagyon jellegzetesek, ezek a névadók. A nyár közepére az egyre vékonyodó szár csúcsi részen megjelennek a sorbarendezetten, egyesével, párosan vagy hármasával ülő, halványsárga fészekvirágzatok. A fészekörv keskeny, megnyúlt henger, a külső fészekpikkelyek tojásdadok, a belsők szálasak, a fészekben mindössze öt nyelvesvirág van. Az érett kaszat csőre ugyanolyan hosszú, mint a sokbordás teste, mindkettő fekete, a repítőszőrök pedig fehérek.

Nálunk elterjedt, de Észak-Európában kihalt

A gatyás saláta eurázsiai faj, a nagy elterjedési területének megfelelően számos alfaja és változata ismert. Németországban már kihalt, a környező országokban és nálunk még gyakori, erdőszélek, száraz gyepek, bokorerdők növénye. Egyes leírásokban évelőként is szerepel, ezt még meg kell figyelnem, hogy megerősíthessem.

gatyas salata 02
Gatyás saláta névadó levélnyelei a csontfehér hajtáson

gatyas salata 03
Gatyás saláta hosszan lefutó levélnyele

gatyas salata 04
Gatyás saláta kacúros alsó szárlevele

gatyas salata 05
Gatyás saláta szárnyasan szeldelt középső szárlevelei

gatyas salata 06
Gatyás saláta felső szálas levelei

gatyas salata 07
Gatyás saláta ragadós sebzáró tejnedve

gatyas salata 08
Gatyás saláta keskeny hengeres fészekörve

gatyas salata 09
Gatyás saláta fészke az öt nyelves virággal

gatyas salata 10
Gatyás saláta fészke az öt kaszatterméssel

gatyas salata 11
Gatyás saláta sokbordás csőrös kaszattermése

gatyas salata 12
Gatyás saláta termésének repítőszőrei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR