Sajmeggy, a madarak éléskamrája

Sajmeggy, a madarak éléskamrája

Az egyenjogúság nevében a bokor méretű fácska is lehetett 2019-ben az év fája itthon. Talán azért, mert sok érdekességet tartogat.

A sajmeggy kétségkívül fás – azaz nem lágyszárú – növény, de számomra kellemes meglepetés, hogy egy ilyen, inkább csak cserje termetű fácska is sikerrel pályázhat a megtisztelő “év fája” címre. Szerintem megérdemli a kitüntetést, mert nagyon érdekes, sokszínű növény. A “saj” szó eredete ismeretlen, ugyanis a savanyúan, sajgatóan rosszízű gyümölcseire vonatkozó magyarázat nehezen hihető. Tudományos neve Cerasus mahaleb, amelyből az első szó cseresznyét, a második édes illatút jelent, amely a virágjára, a magjára vagy a fájára is utalhat.

A fája kellemes kumarin illatú

A sajmeggy meleg és napos bokorerdőkben állományalkotó, a kevésbé árnyékos erdőszéleken és néha még a sziklafalakon is megél. Lombfakadással egyidőben virágzik, messziről illatozik. Virágzatát én még bogernyőként tanultam, az újabb növényhatározó sátorozó fürtnek írja, de a fényképről bizonyára megjegyezhető a szerkezete. A fája kellemes kumarin illatú, ezért évszázadokon keresztül pipaszárakat, később szipkákat készítettek belőle, és ebből a célból ültetvényekben termesztették is. A kumarin illatot legtöbben csak a frissen kaszált rét jellegzetességeként ismerjük, az unokáimnak én a somkóró vagy a sajmeggy hajtás héjának megkapirgálásával szoktam bemutatni.

Csak a madarak szeretik a gyümölcsét

A sajmeggynek vannak apró kerek és hosszúkás levelű egyedei vagy alfajai is; a saját megfigyeléseim szerint a tősarjak levelei inkább kerekdedek. A levélnyeleken gyakori az egy vagy két mirigy. A csonthéjas gyümölcsök eleinte zöldek, majd pirosból fényes feketére érnek, ritkán érik el az egy centiméteres átmérőt, amelyből csak egy-két milliméter a hús, a többi a csontár. A csonthéjban lévő mag őrleménye ismert keleti fűszer, és szerintem ez lehet a névadó illat. A madarak szeretik az apró gyümölcsöket, és így terjesztik a magvakat.

Lehet, hogy az olvasó kertjében is él egy példány?

A kertjeinkben és a gyümölcsültetvényekben jó eséllyel vannak láthatatlan sajmeggyek is, mert a cseresznye- és meggyfákat a faiskolákban többnyire sajmeggy alanyokra oltják, azaz ezek alkotják a gyümölcsfák gyökérzetét.

sajmeggy madarak eleskamraja 02
Éredő sajmeggy apró, kerek levelekkel

sajmeggy madarak eleskamraja 03
Jellegzetes mirigyek a sajmeggy levélnyelén

sajmeggy madarak eleskamraja 04
Sajmeggy bogernyős virágzatai lombfakadáskor

sajmeggy madarak eleskamraja 05
Sajmeggy bimbói és kinyílt virágai

sajmeggy madarak eleskamraja 06
Érett sajmeggy hosszúkás levelekkel

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR