Sármányvirág: a magyar "görög hegyi tea"

Sármányvirág: a magyar

Maga az élet is csoda az olyan száraz parlagon, ahol a sármányvirág megél, virágzik, termést hoz és terjed. Hogyan csinálja?

A parlagi sármányvirág (Sideritis montana) ajakosvirágú, az árvacsalánfélék családjába tartozó, arasznyi magasságú, lágyszárú, egyéves növény. A magyar nemzetségnevét a sárga és barna színekben pompázó (citrom)sármányról kaphatta a hasonlóan tarka apró virágai miatt. A “Sideritis” tudományos nemzetségnév vasat jelent, már az ókori görögök is gyógynövénynek tartották, és a vas ütötte sebeket is gyógyították vele. A Mediterránban más sármányvirág fajok is élnek, van köztük évelő és cserjeszerű is, valószínűbb, hogy azok a névadók. A “montana” tudományos fajnév hegyit jelent, de a magyar ‘parlagi’ fajnév itt nálunk találóbb, mert felhagyott szántókon, egykori kertekben gyakori növény. A természetes élőhelye viszont a száraz gyep, a homokos-löszös lejtők napsütötte, gyakran napégette foltjai, ahol nem sok növényfaj maradna életben. Az ilyen tipikus hőségfoltokban mindig tíz-húsz centiméter magas, el-nem-ágazó, szálegyenesen ’vigyázzban álló’ sármányvirágok sokaságát láttam. Viszont félárnyékban megfigyeltem néhány csomósan növő, görbülő példányt is.

A vas ütötte sebek helyett köhögésre jó

A parlagi sármányvirág első levelei talajközelben hosszúkás lándzsásak, az induló virágszáron feljebb már kisebbek, tojásdadok. A négyélű szár és a levelek mindkét oldala sűrűn szőrös-borzas. A még nyúló növényke a csúcsán egy világosabb színű bolyhos levélkoronát visel. A virágok álörvökben, laza emeletenként állnak. Az ajakos virágok torka általában sárga, a cimpás felső és alsó ajkak sötétbarnák vagy ilyen szegélyűek. A porzók és a bibe láthatatlanul mélyen maradnak. A csésze öt hosszú, szúrós fogból áll, többnyire a felső középső a legnagyobb, az alsók kisebbek. A négy résztermés makkocska a forrt csésze védelmében növekszik és érik, az elszáradó csészéből a szél vagy az állatok érintése szórja ki a terméseket.

A balkáni származású sármányvirág-drogok többnyire görög hegyi tea néven kerülnek a gyógynövény boltokba, makacs köhögés, emésztési problémák, szorongás ellen, immunerősítőként ajánlják a kellemes ízű és illatú teát, vas ütötte harci sebek forrasztását ma már nem említik.

sarmanyvirag 02
Sármányvirág alsó, hosszúkás lándzsás levelei

sarmanyvirag 03
Sármányvirág apró virágai a bozontos álörvben

sarmanyvirag 04
Sármányvirág bozontos-szőrös szára

sarmanyvirag 05
Sármányvirág felső, tojásdad levele

sarmanyvirag 06
Sármányvirág sárga-barna pártája

sarmanyvirag 07
Sármányvirág éredő makkocskái a csésze védelmében

sarmanyvirag 08
Sármányvirág már sötétedő makkocska résztermései

sarmanyvirag 09
Sármányvirág elszáradt csészéi a termésekkel

sarmanyvirag 10
Sármányvirág szálegyenes termete

sarmanyvirag 11
Sármányvirág csomós töve a félárnyékban

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR