Kóstoltad már?
Zöldségekkel, ecetes felöntőlével ugyanúgy tartósít tojásokat Sándor Jánosné, mint savanyúságot. A következőkben megismerhetjük ennek a nálunk különlegesnek számító ételnek az elkészítését, valamint azt is, hogy milyen más ételek mellé tálalhatjuk.
"Angolszász országokban van kultúrája a savanyú tojásnak. Bárokban, kocsmákban nagy üvegekben áll a pultban sörkorcsolya gyanánt. Télen keveset tojnak a tyúkok, és így tartósítják a tojást. Az ecetes lében, hűvös helyen hónapokig eláll, és (ha el nem fogy) idővel finomabbá válik.
Szeptemberben készítettem először, aztán októberben is, mert hamar elfogyott. Interneten olvastam először róla, végül ezekkel az alapanyagokkal és tartósítóval tettem a receptet magamévá.
A hozzávalók szezononként és ízlés szerint variálhatók, vagy akár csak tojással is készíthető. De így színesebb, ízletesebb.
Amire szükség lesz:
- 10 db kisebb tojás
- 1 kis fej karfiol
- 1 sárgarépa
- 1 lilahagyma (megszínezi a levet)
- 2 fej vörös- vagy fehér hagyma
- 1 szál zellerzöld
- 1 db színes TV paprika
- 1 db zöld és 1 db piros csípős paprika (elhagyható)
- 1 csomag Szilas savanyúságtartósító
- 3 dl ecet
- 3 dl cukor
A tapasztaltabb háziasszonyok saját levet is készíthetnek.
Így készül:
A répát és a karfiolt előfőzöm annyira, hogy még roppanós maradjon. A tojásokat keményre kell főzni és ki kell hűteni. Meg lehet szurkálni hústűvel, úgy jobban átjárja az ecetes lé. Hagymát, paprikát, répát karikára szeljük. Az üvegbe szépen elrendezzük a hozzávalókat. A Szilas tartósítót 4,5 liter vízben elkeverjük és felfőzzük (az ehhez való recept a csomagoláson található). Amint kihűlt, 3 dl 10%-os ecetet teszek bele és 3 dl cukorral ízesítem.
Érdemes kóstolni és saját szájíz szerint adagolni még cukrot és ecetet. Figyelni kell rá, hogy a lé mindent ellepjen. Légmentesen celofánnal lekötöm.
Hűvös helyen kamrában vagy hűtőszekrényben tárolható és akár hónapokig is eláll. A maradék felöntőlé is eláll csatos üvegben. Bármikor elővehető és készíthető az újabb adag tojás. Ezért nem érdemes több üveggel egyszerre elkészíteni.
Ünnepekor, karácsonykor, szilveszterkor, húsvétkor a húsos tálak tökéletes kiegészítője. Hétköznapokban hús mellé vagy salátákba vágva ajánlom. A füstölt csülök kifejezetten passzol hozzá!"