Sűrű szőnyeget képezhet a nedves, félárnyékos helyeken is a kékvirágú tavaszi békaszem

Sűrű szőnyeget képezhet a nedves, félárnyékos helyeken is a kékvirágú tavaszi békaszem

Rizómával terjed.

A tavaszi békaszem (Omphalodes verna) Európa nedvesebb erdejeiben él, de szépsége és igénytelensége miatt a kertekben is kedvelt dísznövény.

Kék szirmait március vége és május között bontja, a levelek fölé emelkednek a csillag alakú, világoskék virágok. Nagyon hasonlít a kaukázusi nefelejcsre, de a virágai nagyobbak, és jellegzetesek a szirmok között húzódó fehér vonalak is. A kék virágok szép kontrasztot adnak a zöld lombozattal, a tavaszi kertben friss színfoltot, üdeséget jelentenek. Az árnyékos helyre a fehér virágokkal díszítő ’Alba’ fajtát is ültethetjük, ott érvényesül igazán.

kekviragu tavaszi bekaszem 02
Leonora (Ellie) Enking

A robusztus és viszonylag igénytelen növény napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát. Legjobban nedves, de jó vízelvezető képességű, humuszos talajban fejlődik, alkalmas fák alá talajtakarónak és a fás ültetések szegélyeként is, mivel nem zavarja a fásszárúak gyökérnyomása. Jól mutat más, árnyéktűrő hagymásokkal ültetve, így a hóvirág, a tőzike, a kékharang, a kakasmandikó társaságában. Ősszel a békaszem visszahúzódik, de a következő tavasszal újra kihajt.

kekviragu tavaszi bekaszem 03
Ann-Sophie Qvarnström

Rizómák segítségével terjed, így idővel sűrű, kb. 15 cm magas szőnyeget hoz létre. Emellett magvetéssel is szaporítható: a magokat nyár végén vagy ősszel szórjuk el.

Bevezető kép: Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR