Zamatos virágok.
Már tavasszal megkezdhetjük a lekvárfőző szezont, igaz, az első finomságok még nem igazi lekvárok. Inkább dzsemhez hasonlít az a bodzazselé, amit az illatos virágokból könnyen elkészíthetünk. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
• 15 bodzavirágzat
• 2 l almalé
• 3 biocitrom
• 1 kg befőzőcukor 2:1
Elkészítés
1. Gyűjtsünk bodzavirágokat: lehetőleg egy száraz, napos délelőttön, és mindenképpen vegyszer- és forgalommentes helyről. Rázzuk le az esetleges bogarakat, hangyákat róluk. A legjobb, ha nem mossuk meg a virágokat, mert akkor veszítenek az ízükből.
2. Tegyük a virágszárakat egy nagy edénybe és öntsük rájuk az almalevet.
3. Mossunk meg forró víz alatt 2 citromot, vágjuk fel vékony szeletekre őket és adjuk a bodzás léhez.
4. Helyezzünk fedőt az edényre és tegyük egy napra hűvösre a fazekat.
5. A következő napon egy kendőn keresztül szűrjük le a folyadékot. Nyomjuk ki a harmadik citrom levét és adjuk a bodzás léhez.
6. Adjuk a befőzőcukrot a folyadékhoz és főzzük az egészet kb. 5 percig, amíg fel nem pezseg.
7. Még forrón töltsük üvegekbe és hagyjuk megszilárdulni.