Saláta, főzelék.
Nem csak a kövér porcsin, a madársaláta vagy az orvosi kanáltorma lehet téli vitaminforrás, de a parlagi ligetszépe gyökere is. Ezt a különleges téli zöldséget is érdemes megismerni és a konyhában felhasználni.
Szeptemberben vessük a növényt egyszerűen sorba, 20-25 cm-es sortávra. Ha a talaj nem fagyott, akkor télen vagy kora tavasszal szedhetjük a vadzöldség gyökereit.
Az elsőéves növény gyökere gyűjthető, még a növény szárba indulása előtt. Meg kell tisztítanunk, mert nyálkás, ragacsos, érdemes rögtön ecetes vízbe tenni.
A gyökeret ugyanúgy pácolhatjuk, mint a céklát vagy elkészíthetjük úgy, mint a feketegyökeret. Főzve vagy finom szeletekre vágva sóval, borssal, ecettel, olajjal ízesítve salátaként is fogyaszthatjuk, vagy olajban tartósítva savanyúként tehetjük el. Készülhet belőle leves, főzelék is, íze édesebb, mint a feketegyökéré.