Gyorsan elkészül a tartalmas házi ételízesítő

Gyorsan elkészül a tartalmas házi ételízesítő

Tartósító nélkül.

Egész évben készül házi ételízesítő vagy más néven "vegeta" Temmel Viktória  konyhájában. Az alapanyagok összeválogatása után csupán néhány egyszerű lépés és készen is van. A következőkben megismerhetjük a készítés menetét, hogy azt követően mi magunk is bátran nekiláthassunk.

"Vegetát nagyjából 8 éve készítek, de lehet, hogy már 10 is van. Az alapanyagokat főleg a helyi zöldségestől szoktam venni, de amikor szezon van, akkor piacon. A recept saját, de már sokszor olvastam neten, blogokban, cikkekben.

tartalmas hazi etelizesito 02

Zöldségek terén alap a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a sárga- és a fehérrépa. Ezekhez az épp szezonális zöldségek szoktak menni, ilyen a paprika, a káposzta, a karalábé – ami éppen érik és jó áron kapom.

A zöldségeket meg kell pucolni, robotgéppel aprítani, majd összekeverni a sóval. Minden leaprított zöldség kilójához 20 dkg sót kell rakni.

Állni kell hagyni 2-3 órát, majd tiszta üvegekbe rakni és mehet a spejzbe a polcra. A só tartósítja, akár évekig eláll. Eddig sose romlott meg, de pár hónap alatt el is fogy.

Főzésnél számolni kell a sótartalommal. Tojásrántottától a pörköltig mindenbe lehet rakni, pl. a fasírtba is szoktam.

A képeken látható színe kicsit lilás, mert lilakáposzta is van benne. A zöldek is benne vannak: zeller, petrezselyem stb. Télen drágábbak, így akkor ezeket ki szoktam hagyni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR