Kertészkedés pénztárcabarát módon: 10 tipp a költségek csökkentésére

Kertészkedés pénztárcabarát módon: 10 tipp a költségek csökkentésére

Takarékos hobbikertészet.

Miért költenénk óriási összegeket a kertre, amikor számtalan ponton spórolhatunk? Rengeteg dolog megvalósítható egyszerűen, magas költségek nélkül is.

10 tippet adunk, hogy több maradjon a pénztárcánkban, de ne kelljen lemondanunk az ápolt, virágos, bőtermő kertről sem!

1. Kerüljük el a felesleges vásárlásokat

Szépen mutatnak a növények a kertészetben: de nem biztos, hogy a mi kertünkben is úgy fognak, amennyiben nem tudjuk nekik a megfelelő körülményeket biztosítani. Az áfonya sínylődni fog a meszes talajunkban, a fagyérzékeny füge pedig már az első télen kifagyhat, ha hideg területre ültetjük. Kérjük ki a szakértők tanácsát, nézzük meg a növény igényeit, mielőtt a kosarunkban landol. Amennyiben több tőre van szükségünk, kérhetünk kedvezményt. A fiatalabb egyedek is olcsóbbak, ha nem kell rögtön nagy zöldfelület, inkább azokat válasszuk. A szabadgyökeres növényekhez is kedvezőbb áron hozzájuthatunk, mint a cserepesekhez.

penztarcabarat kerteszkededes 02

2. Figyeljünk a természetes segítőinkre

Számos segítőnk akad: a kártevők természetes ellenségei. Kerüljük a drága, ártalmas növényvédő szerek használatát! Helyettük helyezzünk ki rovarhotel, fészkelőhelyeket, madáritatót, nektarinban gazdag virágokat, alkalmazzunk házi szereket (pl. csalánlé), hogy minél több madarat, sünit, katicát csalogassunk a kertbe!

3. Legyen természetes játszótér a kert!

A gyerekek végtelen fantáziája szabadon szárnyal: felesleges méregdrága kerti játékokra költeni. Bújócska, fogócska, fára mászás, bogárkeresés, sarazás, homokozás, fűzfakunyhó építése: a kaland már egy fabottal, egy lepkehálóval is elkezdődet!

penztarcabarat kerteszkededes 03

4. Szaporítsunk saját magunk

A legtöbb évelőt és fűfélét könnyen szaporíthatjuk magunk is, akár tőosztással, vagy dugványozással. Egy ásóval nem csak több növényhez jutunk, de kicsit meg is újíthatjuk az állományunkat. Egyes növények (pl. napraforgó, büdöske, körömvirág) magjait összegyűjthetjük ősszel, és a következő évben újra vethetjük. Érdemes csereberét szervezni a szomszédokkal, ismerősökkel, mert így ingyen juthatunk növényekhez.

5. Érdemes minőségi anyagokba beruházni

Ahelyett, hogy minden évben új szerszámokat vennénk a tönkrementek helyett, inkább egyszer vegyünk valóban minőségi felszerelést. A fontos szerszámokra érdemes egyszer többet költeni: fűnyíró, talicska, metszőolló, gereblye, öntözőkanna, ásó, ültetőlapát. Használat után a szerszámokat mindig tisztán és rendben tároljuk.

penztarcabarat kerteszkededes 04

6. Gyűjtsük össze az értékes esővizet

Fogjuk fel a semmibe sem kerülő esővizet az öntözéshez, mielőtt elfolyik a lefolyóban. Egy stabil fedelű hordó gyerekbiztos, és a szúnyogok sem tenyésznek benne. Hosszútávon érdemes lehet egy takarékos öntözőrendszerbe beruházni, amely kifejezetten a gyökerekhez vezeti a vizet.

7. Saját termés a kertben

A kis, kompakt balkonfajták, amelyek akár egy balkonon is nevelhetőek, így pl. a mini uborka, koktélparadicsom, a csüngő eper általában nagyon vonzóak, de drágák. Ezért érdemes őket inkább palántaként megvenni.

8. Hasznosítsunk újra

A legtöbb háztartásban rengeteg újrahasznosítható anyagot találunk, amelyek egy kis kreativitással a kertben felhasználhatóak. Palántaneveléshez remek edényeket készíthetünk régi újságokból, magazinokból, de a tojástartó is kitűnően használható a célra. Számos törött, csorbult, rozsdás tárgyból születhet virágtartó, akár még egy bicikliből is.

penztarcabarat kerteszkededes 06

9. Hagyjuk a virághagymákat szabadon nőni

A hóvirág, krókusz, a téltemető, a csillagvirág évekig tenyésznek a megfelelő helyen, idővel szép virágszőnyeget hoznak létre. Mivel ezt rendszeresen ritkítani kell a kertészetben és nem tudják tárolni, novemberben sok helyen nagyon olcsón árusítják őket – ilyenkor is elültethetjük még, ha a föld nem fagyott.

10. A trágyázáshoz használjuk fel a konyhai hulladékot is

Számos konyhai hulladék kiválóan használható szerves trágyaként. A banánhéj például nagyszerű káliumforrás a virágzó növények és rózsák számára. A kávézacc viszont nitrogénben gazdag, és hasonló hozzá a fekete vagy zöldtea visszamaradt terméke is.

penztarcabarat kerteszkededes 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR