Tengelicfészek a kert végében: tudod, mit kell tenned és mi az, amit nem szabad?

Tengelicfészek a kert végében: tudod, mit kell tenned és mi az, amit nem szabad?

A természetbarátok számára izgalmas élmény lehet, ha tengelicek fészkelnek a kertjükben. Ezek a madarak színes tollazatukkal és kellemes énekükkel igazán különleges hangulatot kölcsönöznek a környezetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a tengelicek alapvető jellemzőit, majd adunk néhány hasznos tanácsot, hogy mit tegyünk, ha fészket találunk valamelyik bokorban.

tengelicfeszek kert vegeben 05

A tengelic jellemzői

A tengelic (Carduelis carduelis) az egyik legszínpompásabb énekesmadár, amely Magyarországon gyakori. Tollazata feltűnően színes: a feje piros, fekete és fehér, a szárnyai pedig sárga és fekete csíkozásúak. A test többi része barnás, világos árnyalatokkal. Ez a madár Európa-szerte elterjedt, és az év nagy részében megtalálható Magyarországon. Tápláléka főként magokból áll, de a fiókák nevelésekor rovarokat is fogyaszt.

tengelicfeszek kert vegeben 02

 

Mi a teendő, ha tengelicek fészkelnek a kertünkben?

Ha fészket találunk a kertünkben, az első és legfontosabb dolog, hogy ne zavarjuk meg a madarak tevékenységét. A tengelicek érzékenyek a zargatásra, és ha úgy érzik, hogy a fészkük nincs biztonságban, elhagyhatják azt. Íme néhány tanács, amit érdemes megfogadnunk:

  1. Ne közelítsük meg a fészket: Próbáljuk elkerülni a fészek közvetlen megközelítését. A fészek körüli mozgás, közlekedés a madarak számára stresszt okozhat.
  2. Tartsuk távol a háziállatokat: Ha vannak háziállataink, különösen macskák vagy kutyák, próbáljuk meg őket távol tartani a fészek környékétől.
  3. Kerüljük a zajt és a hirtelen mozdulatokat: Az erős zajok és a hirtelen mozdulatok megzavarhatják a madarakat. Próbáljunk csendesen és nyugodtan viselkedni a kertben.
  4. Ne változtassunk a kerten: Ha a madarak egy bokorban fészkelnek, ne metsszük le az ágakat, de legfőképp ne vágjuk ki a bokrot, amelyen a fészek található.
  5. Figyeljük a madarakat távolról: Ha kíváncsiak vagyunk a madarak mindennapjaira, próbáljuk őket távolról megfigyelni távcsővel vagy más eszközzel. Így megcsodálhatjuk a tengelicek viselkedését anélkül, hogy megzavarnánk őket.
  6. Tájékoztassuk a családtagjainkat: Ha mások is megfordulnak a kertben, győződjünk meg róla, hogy ők is tudják, hol van a fészek és milyen óvintézkedéseket kell tenni.

tengelicfeszek kert vegeben 03

A fenti útmutató betartásával biztosíthatjuk, hogy a tengelicek biztonságban és zavartalanul költhessenek a kertünkben, miközben mi is örömünket lelhetjük a társaságukban. Ne feledjük, a madarak védelme fontos, és minden kis lépés segít megőrizni őket a jövő generációi számára.

tengelicfeszek kert vegeben 04

tengelicfeszek kert vegeben 06

tengelicfeszek kert vegeben 07

A fotókat és a videót köszönjük Borbás Elvirának.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR