Tippek: így tartsuk távol a gyümölcsfáktól a darazsakat!

Tippek: így tartsuk távol a gyümölcsfáktól a darazsakat!

Tegyük meg a szükséges lépéseket, még mielőtt a darazsak teljesen ellepik a gyümölcsfáinkat!

A darazsak alapvetően hasznos ragadozó állatok, hiszen szívesen vadásznak olyan puhatestű rovarokra, amelyek gyakran mérhetetlen pusztítást is képesek véghezvinni a kerti haszonnövényeinkben. A kár a gyümölcsöt termő fáinkat is érintheti. Előfordul azonban, a gyümölcsökön tanyázó darazsak veszélyessé válnak. Éppen ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, távol tartsuk azokat.

darazsak gyumolcsfak 02

Tényleg vonzzák a gyümölcsfák a darazsakat?

A kérdés, miszerint vonzzák-e a gyümölcsfák a darazsakat, szinte költői. Míg a szezon elején-közepén a darazsak rendszerint különféle kártevőkkel táplálkoznak, érdeklődésük a nyár végén és kora ősszel – e fehérjeforrásokat a háttérbe szorítva – az érett bogyós és egyéb gyümölcsfélék felé fordul, köszönhetően az érett gyümölcs ellenállhatatlanul édes, cukros ízének. A gond csupán az, hogy mi magunk is ugyanúgy, ha nem jobban várjuk a termésérés idejét, mint a darazsak. Hozzánk hasonlóan nem tudnak ellenállni a finom, lédús gyümölcsöknek, de mi már döntöttünk: nem osztozunk velük a termésen!

A problémát tetézi, hogy a gyümölcsökön portyázó darazsak felfegyverkezve érkeznek: veszélyes fullánkjuk erejét senki sem szeretné megtapasztalni. Míg egyesek számára a darázscsípés csupán kisebb fájdalmat, no meg némi bosszúságot okoz, vannak, akik számára nagyon is valós a veszély: akár halálos fenyegetéssel is felér. Aki túlérzékeny a fullánk által kibocsátott toxinra, akár egyetlen szúrásba is belehalhat. Akik azonban nem allergiásak a darázs mérgére, 1500 szúrást is képesek elviselni. Hogy ezt ki és hogyan számolta ki, rejtély; a lényeg, hogy jobb, ha nem próbáljuk ki!

A méhektől eltérően, amelyek csupán egyszer képesek a fullánkjukat használni, majd elpusztulnak, a gyümölcsfákon és egyéb helyeken tanyát verő darazsak többször is képesek szúrni. Eközben egyfajta feromont bocsátanak ki, amellyel azt üzenik a többi darázsnak, hogy sürgős segítségre van szükségük. Így végül akár egy egész darázshorda támadhat a védtelen áldozatra.

darazsak gyumolcsfak 03

Hogyan tartsuk a távol a darazsakat a gyümölcsfáktól?

A gyümölcsfákon időző darazsak bőszen védik a területüket, amikor nyugalmukat gyümölcsöt betakarító kezek vagy pár hosszú létra zavarja meg. Bizonyos védelmet nyújt, ha sűrű szövésű, zárt ruhát és kerti kesztyűt viselünk. A nadrágunk szárát tűrjük be a zokninkba vagy magasszárú lábbelinkbe, hogy a darazsak ne találják meg az utat a csupasz bőrünkhöz. Gyümölcsszüretkor hasznos lehet továbbá egy körben tüllhálóval kiegészített méhészkalap is.

Ha tudomásunk van róla, hogy allergiásak vagyunk, mindenképpen hívjunk hivatásos szakembert, és még csak eszünkbe se jusson a fészek közelébe menni! Ha tehát a darázspopuláció száma olyan nagy a kertünkben, hogy komolyan veszélyezteti a zavartalan és biztonságos gyümölcsszedést, rendkívül fontos, hogy mindezt megelőzzük és eredményesen távol tartsuk a darazsakat a gyümölcsfáktól.

darazsak gyumolcsfak 04

A darazsakat az érett gyümölcsökben található cukrok vonzzák; az erjedésnek indult sérült gyümölcsökből szivárgó, mámorítóan ható nedvek után is rendkívüli módon érdeklődnek. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsfa közvetlen környéke mindig rendezett legyen. Szedegessük össze a földre lehullott gyümölcsöket, de ne feledkezzünk meg a még a faágakon csüngő, sérült darabokról sem.

A piretroidokat és penetráns (riasztó) vegyületeket tartalmazó szerekkel féken tarthatjuk a gyümölcsfák körül lebzselő darazsakat. A piretroidtartalmú spray-k azonban a ragadozó életmódot folytató hasznos atkákkal is végeznek, ennek következtében növekszik a kártevő atkák populációja. A szerves foszfátot tartalmazó, széles spektrumú inszekticidek használata javasolt a darázsnépesség megtizedelésére. Sok darázsfajta ősszel elpusztul, csupán a királynő marad életben. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb eljárás tehát, ha a királynőt még tavasszal, még azelőtt iktatjuk ki, hogy tojásokat rakna az új kolóniát létrehozásához. Ha ezt elmulasztjuk megtenni, később, ahogyan egyre közeledik az ősz, sokkal nehezebb dolgunk lesz, ugyanis egy egész rajtól kell majd megszabadulnunk.

A gyümölcsfákon lakó darazsak kiirtásához az üzletekben kapható darázsirtó spray-t használjunk. Minél nagyobb, erősebb sugárban tudjuk kipermetezni a flakonból a rovarirtó szert, annál eredményesebb a művelet. A darazsak az esti órákban inaktívak, így ilyenkor érdemes lefújnunk a darázsfészket. A tájékozódáshoz használjunk vörös színű szűrővel ellátott zseblámpát; a darazsak ugyanis nem látják jól a vörös színt. Sötétedés után két órával permetezzük le a fészket jó alaposan. Ezután tanácsos késlekedés nélkül visszamennünk a házba, hogy aztán egy teljes napig a fészek közelébe se menjünk. Ha földben lakó kolóniát szeretnénk kiirtani, a fészek bejáratát torlaszoljuk el úgy, hogy gyors mozdulattal egy lapátnyi földet fordítunk rá.

Végezetül, a csalival – például hallal vagy más hússal – felszerelt csapda szintén jó szolgálatot tesz, ha távol szeretnénk tartani a darazsakat a gyümölcsfáinktól. Ezeket rendszerint kertészeti áruházakban szerezhetjük be, de akár saját kezűleg is készíthetünk egyet.

darazsak gyumolcsfak 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR