Hogyan szabaduljunk meg a kertben potyázó darazsaktól?

Hogyan szabaduljunk meg a kertben potyázó darazsaktól?

A sárga-fekete csíkos úszódresszt viselő darazsak sokszor mintha sportot űznének abból, hogy elárasszák a kertünket.

Ha tömegesen vannak jelen, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valahol a közelben már fészket is építettek. Bár ezekre a repülő rovarokra a legtöbbször rosszindulatú kártevőként tekintünk – mindenekelőtt a fenyegetően veszedelmes fullánkjuk miatt – nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy közben fontos szerepet töltenek be a kertben mint ragadozó rovarok. Időnként azonban, ha például a fészkük túlságosan közel épült a komfortzónánkhoz, szükség lehet fellépnünk ellenük, hogy elkerüljük az esetleges későbbi problémákat.

darazsak kertben 02

Darázsűzés

A legjobb módja annak, hogy elbánjunk a darazsakkal és a számukat a lehető legkisebbre csökkentsük, ha elűzzük őket a környékről. Hogy ezt miként tehetjük meg? Először is, ne tartsunk semmilyen élelmiszert szabadon. Idetartoznak a különböző kutya-macskatápok is. Ha a kertben időzünk, minden italt mindig takarjunk le, és arra is ügyeljünk, hogy a hulladéktárolók, szemeteskukák fedele mindig legyen teljesen lecsukva. A kerti és a ház előtti gyümölcsfákról és gyümölcstermő bokrokról a földre hulló termést rendszeresen gyűjtsük össze, mivel azok édes nedve odacsábítja a darazsakat.

darazsak kertben 03

Így szabaduljunk meg a darazsaktól

Ha már odáig fajultak a dolgok, hogy megszállták a kertünket a darazsak és szeretnénk megszabadulni azoktól, érdemes tisztában lennünk azzal, pontosan melyik fajtáról van szó, és milyen fészekrakó szokások jellemzik az adott fajt.

A kecskedarázs például sokszor a földfelszín közelében, egészen pontosan a föld alatt épít fészket, és sajnos előfordul, hogy ténykedésüket észre sem vesszük egészen addig, amíg már túl késő. Nincs rosszabb annál, mint egy váratlan darázscsípéssel visszatérni a kertből. Ezek az agresszív darazsak a fákra és bokrokra is előszeretettel építenek fészket, csakúgy mint az eresz alá, de sikeresen befészkelik magukat a házon található bármilyen hasadékba, résbe is.

A lódarázs szintén fészkelhet fán vagy eresz alatt. A legkevésbé agresszív déli papírdarázs rendkívül elterjedt, fészkét jellemzően valamilyen vízszintes felület aljára építi, legyen az ereszalja, gerenda, faág vagy üresen álló építmény.

A fenti darazsak legtöbbször a csendes, elhagyatott helyeket kedvelik. Természetesen a dolgok nem mindig alakulnak ennek megfelelően. Ilyen esetben az egyetlen lehetőségünk, hogy darázsirtó spray-vel vagy más módon megszabaduljunk tőlük.

darazsak kertben 04

Hogyan irtsunk darazsat?

Rendszerint a tavasz a legideálisabb időpont a darázsirtásra, még mielőtt a királynő létrehozza az új kolóniát. A nyár végére, őszre a foglalt fészkek száma csökken, mivel a darazsak figyelmét egyre jobban a pollen gyűjtése, illetve a finom, édes, lédús gyümölcsök felkutatása köti le. Ha az általunk talált fészek túlságosan nagy és népes, vagy valamilyen agresszívebb darázsfajta birtokolja azt, érdemes hozzáértő erősítést, azaz szakembert hívnunk a feladat végrehajtásához. Egyéb esetben magunk is kézbe vehetjük a darázsirtó spray-t és a flakonon található használati útmutató szerint az esti órákban, amikor a darazsak már kevésbé aktívak, a fészek bejáratát vagy a fészket magát lefújhatjuk a rovarölő szerrel.

Vannak, akik a darázsirtó spray-n kívül WD-40 spray-t is használnak. Ha azonban valamilyen növényen (például fán vagy cserjén) végzünk darázsirtást, ez nem mindig a legpraktikusabb megoldás. Jobb, ha házilagos módszerekkel távolítjuk el a darázsfészket. Az alácsüngő fészekre például húzhatunk szemetes zacskót, amelyet jó szorosan rögzítünk. A gyümölcs- vagy díszfán talált fészket vágjuk le és másnapig hagyjuk a napon, vagy fagyasszuk le, hogy a benne fejlődő utódok elpusztuljanak.

A földben kialakított darázsfészek esetén öntsünk szappanos vizet (lehetőleg forrót) a bejárathoz, majd földdel vagy egy darab kővel torlaszoljuk el. Ne feledjük, hogy ezeknek a búvóhelyeknek általában két bejáratuk is van, úgyhogy a munka megkezdése előtt érdemes felkutatnunk a hátsó bejáratot is. Bár nem igazán nevezhető környezetbarát megoldásnak, vannak, akik a sikeres irtás reményében festéket öntenek a földfelszín alatti fészekhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?