Kicsit brokkoli, kicsit spárga: a bimi, azaz a brokkolini

Kicsit brokkoli, kicsit spárga: a bimi, azaz a brokkolini

Gazdag belső.

Úgy fest, mint a brokkoli, azonban a szára hosszú, mint a spárgáé: a biminek, spárgabrokkolinak vagy brokkilininek is nevezett zöldség igazán különleges. Az ízében is a brokkolira és a spárgára emlékeztető különlegesség valójában egy Japánból származó zöldség, ott állították elő a nemesítők a brokkoli és a kai-lan (kínai brokkoli) nevű kínai, mángoldhoz hasonlatos levelekkel rendelkező zöldség keresztezésével.

brokkolini 02
Marco Verch Professional Photographer and Speaker

Ami a beltartalmát illeti, a bimi csupa jót örökölt a szüleitől: gazdag omega-3-zsírsavakban, káliumban, cinkben, folsavban, mangánban, vasban, B-vitamin komplexben és jelentős mennyiségben tartalmazza a C-vitamint is. A zöld szárak különösen sok mustárolaj-glikozoidot tartalmaznak, ezek a másodlagos növényi anyagok a daganatok elleni küzdelemben is szerepet játszhatnak.

brokkolini 03
jules

A zöldség finom, zsenge, mind a rózsácskákat, mind a szárakat megehetjük hámozás nélkül. Sőt, a bimi még nyersen is fogyasztható! Ugyanakkor párolhatjuk, ránthatjuk, blansírozhatjuk ugyanúgy, mint a brokkolit.

Egyelőre sajnos csak az interneten találtunk rendelhető magokat (pl. Aspabroc Broccolini Seeds) és arra is várni kell még, hogy a zöldségeseknél, hipermarketekben megjelenjen a különlegesség a polcokon.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR