A főzőtök házikerti termesztéséről lesz szó a hobbikert.hu útmutatójában. A spárgatök, csillagtök (patisszon) és a laskatök is főzve fogyasztható, de ide sorolhatjuk a cukkinit és a cocozellát is. Hogyan legyen sok és nagy tökünk?
A tök érdekes és változékony növény, sokféle formában vált ehető kultúrnövénnyé. A spárgatököt ősidők óta fogyasztjuk, a cukkínit és cocozellát (ejtsd: kokocella) most kezdjük mindennapi zöldségnövényként kezelni. Sokféle érettségi állapotban fogyaszthatók, akár virágzatként is, majd apró tököcskeként megsütve vagy savanyítva. Egyedül talán a laskatök az, amelynek keményre szárad a héja, mire ehetővé (és kevésbé keserűvé) válik.
Tök érdekességek
• A zöldségek közül a tökféléknek van a legnagyobb gyökérzete.
• Megismerni a hajtásaikat arról, hogy szögletesek vagy barázdáltak.
• A magjaik 6-8 évig, azaz hosszú ideig csírázóképesek maradnak.
• Minden tök sok fényt igényel, árnyékban nem nevelnek szép terméseket.
• Akkor nőnek a terméseik, ha meleg van. 25 fokon fejlődnek a leggyorsabban.
• Nem igényesek a folyamatos vízellátásra, de azért kell őket öntözni.
• Tápanyagigényes növények, trágyázni kell őket a szép terméshez.
• Célszerű a tököt minden évben máshová ültetni, hogy 5 év után kerüljön csak ugyan oda.
A főzőtökök termesztése
A tökök termeszthetők szabadföldbe (állandó helyre) vetéssel és palántázással is. Szabadföldbe április közepén vessük a magjaikat. A palántát 30-40 napig neveljük (3-4 lombleveles állapotig) a kiültetés előtt. A palánta kiültetésének ideje április vége vagy május eleje legyen. A töknövények nagyra nőnek, hagyjunk nekik a kertben egy négyzetméteres területet.