Törzsvédővel óvjuk a fákat a fűnyíró okozta sebektől

Törzsvédővel óvjuk a fákat a fűnyíró okozta sebektől

Könnyen kezelhető.

Fűnyírózás közben könnyen megsérthetjük a fák törzsét: elsősorban a damilos szegélyvágók okozatnak gondot. Minél fiatalabb a fa, annál rizikósabb a törzs körüli munka, mert a vékony kéreg miatt a seb mélyebbre hatol.

Ez a sérülés nem csak csúnya, de veszélyes is, hiszen a sebeken keresztül különféle kórokozók, kártevők juthatnak a növénybe, amelyek aztán annak gyengülését, száradását, pusztulását okozhatják, főként a facsemetéknél. Gyakran nem látszódik, de a gombák folyamatosan dolgoznak a seb alatt és csak évekkel később lesz látványos a hatásuk. A kéregsérülés miatt a vízszállítás gátlódik, ezért a fa száradhat, szenvedhet.

A sérüléseket elkerülhetjük törzsvédő használatával. Ilyen eszköz akár házilag is készülhet, például erős hálóból, de a kereskedésekben elérhető műanyag törzsvédő is. Ezt általában polietilénből és barna színben állítják elő. A szín gondoskodik arról, hogy a műanyag ne legyen feltűnő és zavaró, egybeolvadjon a törzzsel. Az egyszerű zárrendszer lehetővé teszi a könnyű felhelyezést és rögzítést. Egy védő általában 11 cm-es törzsátmérőig használható, ennél vastagabb fákhoz több törzsvédőt lehet összetenni. Léteznek olyan modellek is, amelyeket szabályozni lehet és így évente, ahogyan a fa nő, egyre nagyobbra állíthatjuk. A jó szellőzést, a rothadás elkerülését az biztosítja, hogy a törzsvédő szerkezete rácsos. A szerkezet a talajtól kb. 20-30 cm-es magasságig biztosít védelmet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR