Szeptember végéig tegyük fel a ragacsos öveket a kis téliaraszoló elleni védekezés részeként

Szeptember végéig tegyük fel a ragacsos öveket a kis téliaraszoló elleni védekezés részeként

Őszi csapdázás.

A leveleken, rügyeken táplálkozó kis téliaraszoló hernyói akár egy egész fát tarra rághatnak tavasszal. Nem csak a gyümölcsfák eshetnek áldozatául a falánk hernyóknak, de a juhar, a hárs, a gyertyán is kedvelt csemegéjük. Májusban a fák lombkoronájából lehullanak, majd a fertőzött fák alatt bábozódnak a talajban. Ott maradnak egészen addig, amíg októberben kikelnek az imágók. A hímek tudnak repülni, a nőstények nem, ezért utóbbiak felmásznak a fatörzsön, hogy a petéket a koronába tegyék.

kis teliaraszolo 02
Donald Hobern

Amennyiben szeptember végéig ragacsos öveket teszünk ki a fák törzse köré, megakadályozzuk az araszoló peterakását. A felfelé haladó nőstények ugyanis beleragadnak a gyűrűbe, és így meg tudjuk szakítani a moly szaporodási ciklusát.

kis teliaraszolo 03
Donald Hobern

A kb. 10 cm széles övekre ragacsos anyag kerül, amely nem szárad ki és hatékony marad. Készen is kaphatóak ilyen övek a gazdaboltokban, kertészeti árudákban.

kis teliaraszolo 04
Donald Hobern

Fánként egy ragacsos övet helyezzünk el a talajtól kb. 1, 5 méteres magasságban, rögzítsük ráncmentesen úgy, hogy alatta se tudjanak átbújni a rovarok. A gyűrű végei pár cm-nyit fedjék át egymást. Felül és alul egy zsinórral, kötözőhuzallal erősítsük meg az övet. Idősebb, repedezett törzsű fáknál a törzset előzőleg egy kefével dörzsöljük át, hogy eltávolítsuk a lazább részeket. Ha az ágakat karókkal, cölöpökkel támasztottuk alá, akkor ezeket is gyűrűznünk kell!

kis teliaraszolo 05
Patrick Clement

Decemberben szedjük le a ragasztógyűrűket és a háztartási hulladékkal együtt semmisítsük meg azért, hogy tavasszal ne kerüljenek bele a hasznos rovarok is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR