Irány a pince, hozd fel a hidegben pihentetett jácinthagymát!
Szeretjük a telet, de néhány hét hideg és fagy után már a tavaszról álmodozunk. Amikor az első melengető sugarak megjelennek, lassan ébredni kezd majd a természet. Ilyenkor vágyunk a színekre, illatokra, az első virágok kibukkanására. Egy kis rásegítéssel már tél végén örülhetünk az ablakpárkányon virító saját, illatos jácintjainknak!
Mindössze egy hideggel már előkezelt jácinthagymára, egy jácinthajtató üvegre és vízre lesz szükségünk. A hajtató üveg olyan, mint egy darázsderekú kicsi váza, amelynek a felső részébe tudjuk a hagymát tenni. Az üzletekben különböző dizájnnal kaphatók.
Először is töltsük meg az üveg szűkület alatti részét meleg vízzel. Egy kis darab aktív szén megakadályozza, hogy a víz poshadni kezdjen. Tegyük a jácinthagymát az üvegbe – ügyeljünk arra, hogy csak a gyökérkoszorú kerüljön vízbe, és ne az egész hagyma! A gyökerek azután növekedni kezdenek a vízben. Az elkövetkező hetekben, ha szükséges, töltsük fel vízzel újra és újra az edényt.
Néhány héttől akár 3 hónapig is tarthat, amíg megjelennek a szépséges virágok. Addig állítsuk a jácintos üveget hűvös, sötét helyre (optimális a 10 °C), például a pincébe vagy a garázsba. Így imitáljuk azokat a körülményeket, amelyeknek a hagyma ilyenkor a szabadban, a talajban van kitéve. Ha csak sötét van, akkor a gyökerek fognak növekedni.
Amint kihajt a jácint, visszavihetjük a meleg szobába, és kereshetünk neki egy napsütötte helyet. A tavasz már a küszöbön van!
Bevezető kép: Paul VanDerWerf