Valóban létezik fekete alma, és tibeti magashegyekben terem

Valóban létezik fekete alma, és tibeti magashegyekben terem

Black Diamond.

’Black Diamond’, azaz ’Fekete gyémánt’: így nevezik azt a fekete almafajtát, amelyik a világ legdrágább almafajtájának számít. A világon egyébként a becslések szerint összesen 7500 különböző almafajtát termesztenek. Természetesen mindenki másért rajong: egyesek a gyerekkori ízek után sóvárognak, mások a savanykásabb gyümölcsöket szeretik, van, aki már az első nyári almákat várja minden évben, és akad olyan is, aki csak a zöld almát eszi meg. Az viszont valószínűnek látszik, hogy csak kevesen fogják megkóstolni a fekete almát, egyrészt mert nagyon drága, másrészt pedig azért, mert a távoli Tibetben terem.

alma fekete gyemant 03

A fekete, vékony héjú alma igazi különlegesség, állítólag sokkal ropogósabb és édesebb más almáknál, mivel gazdagabb a természetes cukrokban. Az alma csak nagyon sajátságos körülmények között terem. Nagyjából 3100 méter magasan lehet szüretelni Tibetben. Itt rengeteg a napfény, és meleg van napközben, éjjel viszont akár fagypont alá is mehet a hőmérséklet. Ehhez az extrém szélsőséges időjáráshoz az alma tökéletesen alkalmazkodik. A gyümölcs sötét héjszínét pedig a rengeteg UV sugárzás okozza. Nyilvánvaló, hogy ezeket az egyedi körülményeket lehetetlen máshol reprodukálni. Ráadásul maga a szüret sem egy leányálom, alaposan igénybe veszi a munkások ügyességét, kitartását.

alma fekete gyemant 02

A fa nagyon lassan fordul termőre. Amíg egy átlagos almafajtánál ez 2-3 évet vesz igénybe, a Fekete gyémántnál akár 8 év is lehet, mire szüretelni tudunk. Rövid ideig áll el a gyümölcs a pultban is, szüret után kb. 2 hónapig értékesíthető. Az októberben szedett almák darabja 6-7000 Ft körül mozog, nem csoda, hogy zömüket kínai luxushotelekbe szállítják.

alma fekete gyemant 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?