10 tipp a virágban tobzódó balkonládákért

10 tipp a virágban tobzódó balkonládákért

Sok növénybarát vágya, hogy az erkélyén nyíló virágok mindenkit ámulatba ejtsenek a szépségükkel. Az alábbiakban tíz tippet adunk ahhoz, hogyan érhetjük el ezt, azaz az egész nyáron át tartó színvarázst a balkonkertben.

Mindenki arról álmodik, hogy az ő balkonja, erkélye lesz a legszebb, legvirágosabb. Irigykedve nézzük azokat, akiknél folyton virágzik valami, úgy tűnik, mintha tengernyi idejük lenne a növények ápolására. Néhány trükkel mi is elérhetjük, hogy a virágpompa egész nyáron kitartson!

viragban tobzodo balkonladakert 06

Mire figyeljünk?

1. Rendszeresen szedjük le a hervadt virágokat

Amint a virágok elszáradnak, megkezdődik a magok érlelése, ehhez a növény sok energiát használ fel, emiatt pedig nem jut ereje az új virágok képzésére. A balkonnövényeket rendszeresen tisztítani kell, leszedni a hervadt, barna virágokat. Kb. hetente egyszer csípjük le az elhalt virágokat a hajtáscsúccsal, ilyenkor a levélhónaljban lévő rügyeket kihajtásra ösztönözzük. A gyors visszapótlás miatt utána folyékony műtrágyával kezeljük a növényeket!

viragban tobzodo balkonladakert 02

2. Használjunk víztárolós erkélyládákat

A forró nyári napokon szomjaznak a virágok. A legjobb, ha reggel és este is tudunk öntözni, de nagyon sokat segíthetnek azok a ládák is, amelyek víztárolós réteggel vannak ellátva és lehetővé teszik, hogy a víz csak lassan, adagonként jusson fel a gyökérzónába.

3. Ne spóroljunk a jó minőségű virágföldön

Csak minőségi virágföldet használjunk, amely jól megtartja a szerkezetét, porózus marad, így a gyökerek mindig jól ellátottak oxigénnel és nem áll meg a pangó víz.

viragban tobzodo balkonladakert 05

4. Érdemes új fajtákat választani

Vannak olyan dísznövények, amelyekből folyamatosan újabb és újabb fajtákkal rukkolnak elő a nemesítők. Ezek általában több virágot hoznak és egészségesebbek, mint a régi fajták. Nem szabad alábecsülni azokat a tulajdonságokat sem, amelyekre kevés kertész gondol a vásárlásnál, például a virágok esőállósága, vagy az öntisztulásra való hajlama, vagyis az, hogy a hervadt virágokat elhullajtják.

viragban tobzodo balkonladakert 03

5. Használjuk ki a változatosságban rejlő lehetőségeket

A napos balkonokra számtalan növényből választhatunk, de némi kreativitással a félárnyékos és árnyékos területekre is tudunk mit ültetni. A virágos növényeket érdemes az olyan árnyéktűrő klasszikusokkal kombinálni, mint a begónia, vaníliavirág vagy díszcsalán.

6. Lényeges a stabil rögzítés

Az erős szelek, esőzések akár ki is szakíthatják, el is mozdíthatják a balkonládát a helyéről, ezért fontos a biztonságos rögzítés, hogy a láda a helyén maradjon. Különösen lényeges az utak, járdák feletti erkélyek esetében, hogy a balkonláda a korlát belső felére kerüljön.

viragban tobzodo balkonladakert 04

7. Jobb, ha állott vízzel locsolunk

Amikor a gyökerek nyáron az öntözésnél 15-20 °C-os vizet kapnak, érzékenyen reagálnak a hidegre. Ajánlott a csapvizet pár óráig állni hagyni és inkább ezzel locsolni, lehetőleg kora reggel. A legjobb az esővíz, amely ásványi anyagban és mészben is szegény.

8. Ügyeljünk a növények várható magasságára

A legszebb egy balkonláda akkor, ha különböző magasságú növények vannak benne, csüngő és felfelé törő fajok is beültetésre kerülnek. A harmonikus kialakítás alapja az, hogy figyelünk a növény várható magasságára, növekedési habitusára.

viragban tobzodo balkonladakert 08

9. Védjük a balkonládát az esőtől

Az erős esőzések tönkretehetik a kiültetéseket. Különösen érzékenyek azon növények, amelyek nagy, papírvastagságú szirmokat hoznak, ezek szakadhatnak, összetapadhatnak. Ezért lehetőleg tető alá helyezzük a ládát, vagy valamilyen védett helyre. Ez kiemelten fontos a nyugati tájolású balkonoknál, ami az uralkodó szélirány.

viragban tobzodo balkonladakert 07

10. A tápoldat elengedhetetlen

A balkonláda mérete korlátozott, a nyár folyamán pedig elfogynak a talajban található tápanyagok, ezért innentől kezdve érdemes hetente egyszer az öntözővízhez folyékony műtrágyát keverni.

Mindent összefoglalva, a virágokkal beültetett balkonládák gondozása bár jelenthet némi kihívást, néhány egyszerű lépéssel elérhetjük, hogy a virágzó növényeink egész nyáron pompás formában legyenek. Ne feledjük: a rendszeres gondozás, a minőségi virágföld és tápanyag, valamint a kreatív ültetési megoldások mind segítenek abban, hogy valóra válthassuk a gazdagon virágzó erkélyről szőtt álmunkat!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR